keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Alicia Giménez Bartlett: La mujer fugitiva (Petra Delicado -sarja)

 

La mujer fugitiva (Pakeneva nainen; ei suomennettu) on tuorein dekkari Alicia Giménez Bartlettin komisario Petra Delicadosta kertovassa sarjassa. Aikaisemmat osat olen myös lukenut.

Kaikki alkaa murhasta, kuinkas muutenkaan. Ruokarekan toinen omistaja on tapettu yöllä  kahdella veitseniskulla. Hän oli Ranskan kansalainen ja nukkui yöt rekassa. Kiertelevää elämää viettävän ulkomaalaisen murhaan ei ollut helppo löytää johtolankoja. Espanjalainen yhtiökumppani ei tuntunut tietävän hänestä mitään hyödyllistä. Tutkimukset etenevät hitaasti, välillä tuntui, että vähän liiankin hitaasti. Ensimmäinen läpimurto oli huomio, että uhrin henkilöpaperit olivat väärennettyjä. Sitä kautta päästiin epäilyyn huumekaupasta.

Petra ja hänen työparinsa Fermín Garzón joutuvat kiertelemään Barcelonan ympäristökunnissa, jotta pääsevät haastattelemaan uhrin tunteneita ruokarekkojen omistajia. Huumevinkki johdattaa heidät myös erinäisten poliisin vanhojen tuttujen jäljille. Lopulta epäilykset kohdistuvat ranskalaiseen naiseen, joka on suuri tekijä huumekaupassa. Häntä on lähes mahdoton saada kiinni. Hän pakenee.

Kirjassa on paljon naisen aseman pohdintaa Petran itsensä ja yhden ruokarekan omistajapariskunnan kautta. Työnteon yhdistämistä perhe-elämään, puolisoiden välisiä valtasuhteita, lähisuhdeväkivaltaa. Kirjan nimi viittaa paljon laajemmalle kuin yhteen pakenevaan rikolliseen.

Vaikuttavimmat tapahtumat ovat aivan kirjan lopussa, ja ne liittyvät Petran aviokriisiin, eivätkä varsinaiseen rikostapaukseen.

La mujer fugitiva oli taas kerran mukavaa luettavaa Giménez Bartlettilta, vaikka kirjaa olisi voinut vähän tiivistää.


Alicia Giménez Bartlett: La mujer fugitiva
Destino 2024, 430 s.


***********

Kirjan nimessä oleva ’la mujer’ voidaan kääntää naisen sijasta myös vaimoksi. Helmet-haasteessa saan osuman kohtaan 8. Kirjan nimessä on perheenjäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.