tiistai 28. toukokuuta 2024

Per Petterson: En suostu

 

Olen lukenut Per Pettersonin romaanit Hevosvarkaat ja Kirottu ajan katoava virta, joista varsinkin Hevosvarkaat teki vaikutuksen. En suostu kertoo lapsuudenystävistä Jim ja Tommy, jotka tapaavat sattumalta yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Muutaman minuutin ohimenevä kohtaaminen muuttaa molempien elämän suunnan.

Tommya ja Jimiä seurataan tapaamispäivänä, ja väliin kerrotaan tärkeitä hetkiä heidän yhteisistä lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. En suostu on lyhyt ja tiivis. Lukujen otsikoissa on selkeästi merkitty, kuka on fokuksessa ja mikä vuosi on menossa. Perheen merkityksestä tässä on kysymys.

Kun he olivat pieniä, Jimin ja Tommyn mielestä oli omaperäistä että lapsella oli molemmat vanhemmat, ainakin pidemmän päälle, kunnes he ymmärsivät että useimmilla oli, pysyvästi. Jimillä oli vieläkin vain toinen, Tommylla ei ollut ketään.

Kerronta on useimmiten minämuotoista, välillä äänessä on kertoja. Tommyn pikkusisko Siri saa myös muutaman luvun samoin kuin pari perheiden ulkopuolista. Ulkopuoliset tarvitaan, koska heillä on tietoa siitä, mitä tapahtui Tommyn äidille ja miksi hän jätti neljä lastaan väkivaltaisen isän epävarmaan huostaan.

En suostu on aika surullinen kirja siitä, miten menneisyys pitää ihmistä hallussaan. Asiat voivat näyttää olevan hyvin, mutta jossain pohjalla on kaipuuta tai vihaa. Kielto ’en suostu’ viittaa siihen, että oman elämän jatkumisen kannalta voi olla parasta myöntää, että anteeksi ei tarvitse antaa.


Per Petterson: En suostu
Suomentanut Katriina Huttunen
Otava 2014, 243 s.
Norjankielinen alkuteos Jeg nekter 2012

4 kommenttia:

 1. Nyt harmittaa, sillä taisin konmarittaa tämän kirjan muuton yhteydessä. Enkä siis ollut sitä lukenut. Karsin kirjoja niin ankaralla kädellä, että nyt kaduttaa. Vaan eipä auta itku.

  Täytyypä katsoa saisiko tämän kirjastosta. Minulla oli jostain syystä ihan erilainen käsitys/mielikuva tästä kirjasta. Ja nyt kun mainitsit vielä, mihin kirjan nimi viittaa, alkoi kiinnostaa vielä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukavaa, että sain kiinnostuksesi heräämään.
   Minä en uskalla siivota kirjoja pois ennen kuin olen lukenut ne, tai ainakin yrittänyt lukea.

   Poista
 2. Olen lukenut vain teoksen Kirottu ajan katoava virta. Kiitos kirjavinkistä ja lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella tätäkin kirjaa, mutta vielä enemmän pidin Hevosvarkaista.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.