perjantai 10. helmikuuta 2012

Juhani Aho: Papin tytär (e-kirja)

Halusin kokeilla, miltä e-kirjan lukeminen tuntuu. Elisa Kirja -palvelussa on ilmaisia klassikoita. Valitsin kokeilukirjaksi Juhani Ahon Papin tyttären, koska se on lyhyt, mutta taatusti lukemisen arvoinen. Ahon lisäksi valittavana on lähinnä muita suomalaisia, Runebergia, Lassilaa, Pakkalaa, Järnefeltiä jne. ja muutama ulkomaalainen klassikko. Lataamisohjeet olivat selkeät ja sain kirjan pikaisesti koneelleni. Minulla ei ole mitään lukulaitetta, joten jouduin lukemaan kirjan suoraan tietokoneelta. Kannettavani on sen verran isokokoinen, että sitä ei halua pitää sylissä. Niinpä istuin kotona työhuoneessani kirjoituspöydän ääressä lukemassa. Tavallinen kirja vie voiton ainakin tästä lukutavasta.

Sitten itse kirjaan. Papin tytär on nuoren tytön kasvukertomus. Vaikka kirjan nimi on Papin tytär, isän työllä ei ole siinä suurta merkitystä. Sen sijaan äiti kääntyy kirjan aikana herännäisyyteen.

Heti kirjan alussa nähdään, että tyttö, Elli, haluaa korkealle. Hän kiipeää ensin tikapuille, sitten kellarin katolle ja lopulta koivuun, jossa hän tähyää vielä ylemmäs, taivaalle. Äidin pohdiskeluista tytärtä seuratessaan lukija saa aavistuksen siitä, miten tulee käymään. Isä päästää Ellin kaupunkiin kouluun ystävänsä mielipiteen vaikutuksesta. Muutaman kouluvuoden jälkeen Ellin on palattava kotiin, jossa häntä odottaa vain avioliitto. Äidin sanoin:
"Sinä, tyttö parka, et tiedä, että maailmassa hyvin harvoin tyttö saa sen, jota oikein rakastaa ... usein hänen täytyy tyytyä siihen, jota voi sietää."
Papin tytär on apea kasvukertomus. Edes kouluvuodet eivät ole iloisia, kun muut halveksivat maalaistyttöä ja paras ystävä on petollinen. Kotona Elli on välillä niin masentunut, että katsoessaan veden pinnasta taivaan kuvajaista hän pohtii:
"Ja minkähänlaista olisi, jos tuonne putoaisi? Jos heittäytyisi, hukkuisikohan? ... Siellähän on kuin taivas, kuin toinen taivas! ...jos olisikin siellä oikea taivas?..."
Ellin on alistuttava kohtaloonsa, naisen kohtaloon. Hän ei pääse korkeammalle, hän ei pääse pois edes kotoaan. Satunnainen vieras, ylioppilas Kalm, lähtee kulkemaan pitkin Suomea ja lopulta peräti ulkomaille "... ulos avaraan maailmaan!" Mutta ylioppilas Kalm onkin mies.

Juhani Aho: Papin tytär
Ilmestynyt 1885
Ladattu e-kirjana Elisa Kirja -palvelusta
Ladattu kirja perustuu WSOY:n julkaisuun vuodelta 1920. 75 s.

6 kommenttia:

 1. Minä kuuntelen tällä hetkellä äänikirjana Ahon Papin rouvaa. Sekin on todella hyvä ja en malta odottaa, että löydän aikaa muutaman viimeisen osan kuunteluun:)

  VastaaPoista
 2. Pitänee lukea Papin rouva Papin tyttären jälkeen. Mielenkiinto ainakin heräsi.

  VastaaPoista
 3. Papin rouva on tytärtä parempi, minun mielestäni.

  Minulla on Kindle, jolla on ihan kätevä lukea e-kirjoja, mutten ole siihen mitenkään superihastunut. Mies saa nyt töistä iPadin, joten pitää kokeilla silläkin vielä. Minun silmäni eivät rasitu valaistulta näytöltä luettaessa, joten iPad voisi toimia ihan ok.

  VastaaPoista
 4. Karoliina, kiva kuulla kokemuksistasi. Kindlestä minulle on kerrottu vaihtelevia käyttökokemuksia.

  VastaaPoista
 5. Kävin linkistäsi Elisassa, voisi kokeilla palvelua :)

  VastaaPoista
 6. Jokke, laitoin linkin juuri siksi, että arvelin, että kaikki eivät ole tuota huomanneet. Kiva, jos oli hyötyä.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.