keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Mari Jungstedt: Aamun hämärissä

Mari Jungstedt oli vielä yksi ruotsalainen dekkaristi, jonka kirjoja en ollut lukenut. Hänen kirjansa sijoittuvat Gotlantiin. Jungstedt kirjoittaa nykyisin niin tyypillistä sarjaa. Aamun hämärissä on sarjan viides kirja. Mukava idea on, että poliisien lisäksi seurataan tv-toimittaja Johan Bergia, joka tekee juttuja rikoksista ja samalla tutkii niitä tahollaan. Poliiseista kaksi on päähenkilöitä, komisario Anders Knutas ja hänen sijaisensa ja lähin työtoverinsa Karin Jacobsson. Kaikkien kolmen siviilielämää seurataan myös. Henkilöiden taustoista kirjassa on sen verran tietoa, että ei haitannut, vaikka en ollut lukenut sarjan aiempia kirjoja.

Kirja alkaa murhasta - ei mikään yllätys. Pienen rakennusliikkeen omistaja, tunnollinen perheenisä ammutaan teloitustyyliin, kun hän on varhaisella aamulenkillä leirintäalueella. Murha-ase viittaa Venäjälle, murhatapa ammattilaiseen, murhatun tausta pimeään työvoimaan ja veronkiertoon. Lukija saa enemmän tietoa kuin poliisit, koska välillä kerrotaan vanhoista tapahtumista Gotska Sandönillä. Murhan syy ja murhaaja eivät siksi olekaan varsinaisia yllätyksiä. Sen sijaan kirjan lopussa on aivan toisenlainen yllätys.

Aamun hämärissä on tasainen dekkari. Se ei erotu dekkarivirrasta suuntaan eikä toiseen. Ihan mukavaa luettavaa dekkareista pitäville, mutta ei mitenkään erityinen.

Kirsin kirjanurkasta on myös vierailtu Gotlannissa.

Mari Jungstedt: Aamun hämärissä
Suomentanut Sanna Manninen
Otava, Seven-pokkarit 2011 (alkuperäinen 2007). 318 s.

2 kommenttia:

  1. Tykkäsin parista ensimmäisestä Jungstedt-dekkarista, mutta kolmannen jälkeen lopetin niiden lukemisen, sillä kirjat muistuttivat liiaksi toisaan (murhaaja aina mies, lopussa inhottava cliffhängeri, ja kuinka monta sarjamurhaajaa Gotlantiin oikein mahtuu???) Gotlannin-kuvauksesta ja vakkarihenkilöistä pidin kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu, että Aamun hämärissä saa jäädä ainoaksi Jungstedtikseni. Kommenttisi vahvistaa tuota ajatusta.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.