perjantai 3. elokuuta 2012

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies


Saksalainen ystäväni suositteli minulle ranskalaisen Fred Vargasin dekkareita. Fred Vargas on pseudonyymi ja kirjailija on nainen. Löysin kirjastosta Sinisten ympyröiden miehen, jossa Vargas esittelee päähenkilönsä komisario Adamsbergin.

Adamsberg on tässä kirjassa juuri siirtynyt Pyreneiltä Pariisiin. Hänen lähin apulaisensa on älykäs, mutta liikaan alkoholiin taipuvainen ylikonstaapeli Danglard. Adamsberg on hyvin erikoislaatuinen poliisi. Hänen tutkimusmenetelmänsä eivät ole tavanomaisia, vaan hän saa jutut ratkaistuksi miettimällä ja päättelemällä, eikä esimerkiksi niinkään rikosteknisiin tutkimuksiin perustuen. Jopa jonkinlaiset ennakkoaavistukset ovat käytössä.
"Murhaaja nauttii nähdessään toisen kärsivän, anovan armoa, tekevän kuolemaa, murhaaja nauttii repiessään uhrinsa rikki. Ihmisestä ei tietenkään aina näe sellaista heti, mutta silti voi aavistaa, että kaikki ei ole kohdallaan, toisesta ihmisestä voi aistia sen verran, että hän huokuu liikaa jotakin, jokin on karannut käsistä. Joskus on kyse julmuudesta, käsitätkö? Julmuus on saanut vallan.”
Pariisin kaduille on alkanut ilmestyä öisin sinisiä liituympyröitä, joiden sisällä on aina joku kadulta löytynyt esine kuten olutpullon korkki, silmälasin linssi tai korvakoru. Adamsberg seuraa löytöjä jo ennen kuin ympyröiden sisällä on mitään vakavampaa, joka hänen aavistuksensa mukaan on tulossa. Ja kuolleen kissan ja vauvanuken jälkeen ympyrän sisällä onkin ensimmäinen ruumis.

Pariisi on tietysti tapahtumapaikaksi hieno valinta. Vargasin dekkari on sen tyyppinen, että myös poliisien yksityiselämää seurataan jonkin verran. Adamsberg on naisia miellyttävä poikamies, mutta hänen todellinen rakastettunsa on jättänyt hänet. Danglard on viiden lapsen yksinhuoltaja. Hänetkin vaimo on jättänyt.

Sinisten ympyröiden mies on aika tavanomainen rikosromaani Adamsbergin omalaatuisuudesta huolimatta. Vähän liikaa aikaa käytetään hänen filosofisiin pohdintoihinsa ja metodien ihmettelyyn. Välillä lukija huomaa, että omat ajatukset ovat karanneet kauas kirjan sivuilta. Vargasin myöhemmät dekkarit ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja, joten taso on ilmeisesti noussut tämän kirjan jälkeen.

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies
Suomentanut Marja Luoma
Gummerus 2007. 301 s.
Ranskankielinen alkuteos L'Homme aux cercles bleus, 1996

2 kommenttia:

 1. Fred Vargas on se dekkaristi, jonka kirjat luen aina, kun ne tulevat. Paras on mielestäni Painu tiehesi ja pysy poissa sekä uusin Jalattomat, elottomat. Olen samaa mieltä, ettei tämä kirja ole kirjailijan parasta antia.

  Minä kutsuisin näitä pskologisiksi dekkareiksi. Adamsberg on mielestäni mainio tyyppi, mutta ehkä vielä kiinnostavampi on kuitenkin Danglard.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että arveluni osui oikeaan. Täytyypä kokeilla noita sinun suosittelemiasi kirjoja.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.