lauantai 18. elokuuta 2012

Kaari Utrio: Oppinut neiti


Luin välipalakirjana Kaari Utrion Oppineen neidin, joka osui silmiini kirjastossa. Olen lukenut monta Utrion kirjaa ja kirjoittanutkin aiemmin yhdestä eli Vaiteliaasta perillisestä.

Oppinut neiti kuuluu Utrion 1800-luvun Suomea kuvaaviin teoksiin. Siinä on aateliston tapojen, pukeutumisen ja sisustamisen kuvausta.
"Katse kuljeskeli ikkunoiden kultakeltaisista verhoista kirjarivien nahkaselkiin. Kirjaston seiniä peittivät kattoon asti ulottuvat kirjahyllyt. Niiden kannatinpuut jäljittelivät kreikkalaisia pylväitä ja päätyivät kullattuihin akanthuslehviin katon rajassa. Vaaleanharmaata lautalattiaa koristivat kellervät ympyräkuviot. Ainoat tummat esineet huoneessa olivat mahonkinen kirjoituslipasto ja miehenkorkuiset itsekseen seisovat tikkaat hyllyn vieressä."
Henkilögalleria on Utriolle tyypillinen. Oppinut neiti on itsenäinen ja sanavalmis Sofia Malm, joka pystyy elättämään itsensä opettajana ja selviää Lapin lumituiskuissa. Heti kirjan alussa lukija ymmärtää, kuka on mies, jonka jo vanhapiikaiässä oleva Sofia lopuksi saa itselleen. Tietysti kirjassa on myös kaksi kaunotarta, joiden miehen pyydystämistä seurataan. Vanhempi juonitteleva nainen on tällä kertaa kunnianhimoinen ruustinna.

Oppineessa neidissä tapahtumapaikat vaihtelevat Pietarista Uudenmaan kautta Lappiin ja lopuksi Helsinkiin. Lapista en muista Utrion aiemmin kirjoittaneen. Siellä monet henkilöistä osuvat pariin kertaan vähän epäuskottavasti samaan paikkaan juuri kriittisellä hetkellä. Etelään palattuaan Sofia Malm ottaa reippaasti kantaa saamen kielen puolesta. Tuo kannanotto on edelleen ajankohtainen.

Oppineesta neidistä kirjoitettiin monessa blogissa viime vuonna, kun kirja ilmestyi. Tässä pari linkkiä: Sinisen linnan kirjasto ja Saran kirjat.

Kaari Utrio: Oppinut neiti
Amanita 2011. 431 s.

2 kommenttia:

  1. Olen nuorempana lukenut Utrion romaanit useaan kertaan, siksi tähänkin piti tarttua. Minusta se oli perushyvää ja tyypillistä Utriota. Olisipa muuten hienoa jos Utrio kirjoittaisi kokonaan Lappiin sijoittuvan teoksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan on mainio idea: Utrion kirja Lapista. Viime aikoina hänen kirjojensa tapahtumat ovat pyörineet aika lailla Etelä-Suomessa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.