sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kirjallisia kahviloita Pariisissa


Kahvila Mabillon on Satu Waltarin esikoiskirja. Ja aivan viehättävä kirja onkin. Kannattaa lukea, jos ei ole vielä lukenut. Oikea Café Mabillon on Pariisissa osoitteessa 164 Boulevard Saint-Germain. Olin mieheni kanssa muutaman päivän Pariisissa ja otin ohi kulkiessani kuvia kirjallisuuteen liittyvistä kahviloista. Joissakin kävimme myös sisällä kahvikupillisella tai juomassa jotakin virvoittavaa. Pariisissa oli kovin kuuma.

Mabillonin tavoin moni kirjallinen kahvila on lähellä aukiota Place St. Germain de Prés. Aukion laidalla on Les Deux Magots, joka on nykyisin suosittu turistikahvila, mutta sillä on vahva kirjallinen historia. Vieraisiin ovat lukeutuneet mm. Jean-Paul Sartre ja Simone de Beauvoir sekä Ernest Hemingway ja Albert Camus. Aivan Les Deux Magotsin vieressä on Café de Flore, jolla on samantapainen tausta. Siellä jaetaan vuosittain kirjallisuuspalkinto Le Prix de Flore.

Les Editeurs, 4 carrefour de l'Odéon, on nimensä mukaisesti julkaisijoiden kahvila. Sen seinät on peitetty kirjahyllyillä ja kahvilassa järjestetään kirjailijatapaamisia, näyttelyitä tms. Siellä istuimme jonkin aikaa nauttimassa ilmapiiristä. La Palette, 43 rue de Seine, on vähän matkaa Seine-joelle päin edellisistä kahviloista. La Palette on kuuluisa varsinkin maalarivieraistaan, joita olivat mm. Picasso, Cézanne ja Braque, mutta lisäsin sen kuitenkin tähän listaan. La Paletten terassi on mukavan varjoisa kuumana päivänä (kupillinen kahvia maksoi kolme euroa).

Montparnassessa on kahvila Le Rosebud, 11 bis rue Delambre. Se on ollut Jean-Paul Sartren ja Marguerite Duras´n kantapaikkoja. Valitettavasti Le Rosebud on kiinni elokuussa, kuten aika moni muukin Pariisin kahvila ja ravintola. Kuuluisin Montparnassen kahviloista lienee La Closerie de Lilas, perustettu 1847. Sen asiakkaita ovat olleet Émile Zola, Charles Baudelaire, André Gide, Samuel Beckett, F. Scott Fitzgerald ja moni muu, jopa Lenin.

Kuvani eivät ole kovin hyviä. Kahviloissa oli paljon asiakkaita, joiden kuvia en tähän liitä, joten kuvissani on lähinnä kahviloiden nimikylttejä.Les Editeurs, sisäkuva8 kommenttia:

 1. Ihana postaus, kiitos! Pitäisikin lukea tuo Kahvila Mabillon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvila Mabillon yllätti minut positiivisesti, kun luin sen joskus vuosia sitten. Se on pieni viehättävä kuvaus nuorten opiskelijoiden elämästä Pariisissa.

   Poista
 2. Oi, oi saitkin aikaan melkoisen Pariisi-kuumeen, mutta ei se mitään, päinvastoin kiitos siitä. Matkakuume on mukava kuume. Samat sanat kuin Marialla tuosta Satu Waltarin kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisi on ihana kaupunki, vaikka elokuu ei ole paras kuukausi mennä sinne. Pariisiin voi aina mennä uudestaan!

   Poista
 3. Ihanaa, kiitos tästä Pariisin matkasta. Laitan tämän postauksesi ylös jotta osaisin itse käydä katsomassa näitä toivottavasti tulevalla ensi kerralla. (ja laitan Mabillonin lukulistalle)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsemistani kahviloista pidin erityisesti kahdesta: Les Editeurs ja La Palette. Ne ovat vähän sivussa turistien reiteiltä, vaikka sijainti on muuten keskeinen.

   Poista
 4. Mukava postaus.

  Harmittaa kun en osaa ranskaa (juuri) lainkaan, enkä ole Ranskassa käynytkään, tämä oli silti minua kiinnostava bloggaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisissa ei turistin tarvitse enää osata ranskaa. Sielläkin ovat joutuneet antamaan periksi ja esim. tarjoilijat puhuvat englantia. Toisin oli 30 vuotta sitten, kun kävin Pariisissa ensimmäisen kerran. Muuten olisi tietysti mukava osata puhua ranskaa enemmän kuin vain muutaman sanan verran.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.