perjantai 24. toukokuuta 2013

Betina González: Las poseídasBetina Gonzáles on argentiinalainen kirjailija ja hän kirjoittaa tietysti espanjaksi. Las poseídas on ilmestynyt tänä vuonna. Kirjan nimi on monimerkityksinen. Ehkä sen voisi kääntää riivatuiksi. Kirja kertoo teinitytöistä ja teinejähän riivaa seksuaalinen uteliaisuus.

Las poseídas on yhden tytön kasvukertomus. Hän käy nunnien pitämää koulua Buenos Airesissa. Hänen vanhempansa ovat laittaneet tytön yhteiskunnallista asemaansa hienompaan kouluun. Jopa hänen sukunimensä on liian tavallinen. Niinpä luokkatoverit kutsuvat häntä tuolla nimellä, hän on pelkkä López.

Kaikki entiset tytöt tuntevat tyttöjoukon hierarkian, joka tuntuu olevan Argentiinassa sama kuin Suomessa. Ryhmällä on johtaja, tässä tapauksessa kaunis ja oikeanlaisesta suvusta oleva Marisol. Johtajalla on joukko faneja ja seuraajia. Syrjittyjä on tietysti myös. López on erikoistapaus. Hän ei joudu syrjityksi, koska hän on älykäs ja hänestä on hyötyä johtajalle, mutta hän pysyttelee omasta tahdostaan syrjässä.

Tähän ryhmään tulee uusi uteliaisuutta herättävä oppilas. Felisa on juuri menettänyt äitinsä, hän on asunut isänsä työn vuoksi ulkomailla ja osaa sujuvasti englantia. Felisan saapuminen on Lópezin elämän kannalta ratkaisevaa. Tyttöjen välille syntyy hauras ystävyyssuhde, jonka vaikutuksesta Lópezin käytös muuttuu. Hän seuraa Felisaa muutaman tunnin karkumatkalle koulusta, leikkaa hiuksensa lyhyiksi, ja tekee muuta vastaavaa. Kaikki on  hyvin viattoman tuntuista kapinointia.

Felisa on koulussa vain muutaman kuukauden ennen kuin romahtaa henkisesti. Ennen sitä tapahtuu kaikenlaista tyttöjoukkoa kuohuttavaa. Pyhimyskuvaelman yhdeltä patsaalta katoaa pää, yksi nuorimmista nunnista karkaa erään oppilaan isän kanssa, koulua alkaa kierrellä itsensäpaljastaja ja lopulta yksi nuorimmista tytöistä katoaa.

Kirjan lopussa, kaikkien arvoitusten ratkettua, López on kypsynyt ja näkee oman ja Felisan käyttäytymisen aikuisen silmin.

Kirjassa on paljon katolilaisuuteen liittyviä asioita, jotka olivat minulle outoja, kuten pyhimykset, joiden merkityksen lukijan oletettiin tietävän. Nunnien pitämän koulun syntyhistoriaan liittyi tyttöjen keskuudessa kiertäviä tarinoita, joista jotkut olivat melkein kummitusjuttuja. Suhtautuminen joihinkin asioihin oli lähes huvittavaa. Nunnat miettivät esimerkiksi, onko itsensäpaljastajan katsominen syntiä. Kirja on siis ilmestynyt tänä vuonna ja tapahtumat on sijoitettu nykyaikaan. Joka tapauksessa tämän argentiinalaisen kirjan lukeminen oli virkistävää ja avartavaa.

Betina Gonzáles: Las poseídas
Tusquets 2013, 176 s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.