maanantai 13. toukokuuta 2013

Madridin kirjakahviloita

Madridissa oli 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussa yli sata sellaista kahvilaa, joissa kirjailijat ja muut taiteilijat kokoontuivat. Tapaamisia ja keskusteluja kahvin ja viinin äärellä kutsutaan espanjaksi nimellä tertulia. Nykyisin tertulia tarkoittaa mitä tahansa samojen ihmisten toistuvaa tapaamista, useimmiten kuitenkin keskustelemista varten. Vanhat kirjalliset kahvilat ovat lähes kaikki kadonneet, mutta ehkä tuosta perinteestä johtuu, että Madridissa on paljon kirjakauppa-kahviloita.

Laitoin tämän jutun otsikoksi Madridin kirjakahviloita, mutta kyseessä ovat siis enemmänkin kirjakauppa-kahvilat. Kirjojen ja kahvin (ja viinin ym.) myymisen lisäksi kahviloissa järjestetään luentailtoja, keskusteluja, kirjojen vaihtoa ja kaikenlaista kirjoihin liittyvää.

La Fugitiva, Santa Isabel 7
La Fugitiva on pieni, hieman nuhjuisen näköinen, ahdas, mutta viihtyisä. Sen pöydät ja tuolit ovat kaikki erilaisia, ja ilmeisesti lähes aina täynnä nuoria asiakkaita viettämässä aikaa. Palvelu on erittäin ystävällistä.

La Buena Vida, Vergara 10
La Buena Vida näyttää enemmän kirjakaupalta kuin La Fugitiva. Uusia kovakantisia kirjoja on myynnissä enemmän. Valaistuksella on saatu aikaan hieman hämyinen tunnelma.

Tipos Infames, San Joaquín 3
Tipos Infames on siisti ja valoisa. Siellä on vain muutama kahvilapöytä. Tarjolla on lähinnä uutuuskirjoja.

Fuentetaja, San Bernardo 35
Fuentetaja on esittelemistäni kirjakahviloista suurin. Siellä on kaunokirjallisuuden lisäksi myös paljon tietokirjallisuutta.

J & J Books and Coffee, Espíritu Santo 47
Edelliset kirjakaupat myyvät lähes yksinomaan espanjankielisiä kirjoja, mutta J & J Books and Coffee on nimensä mukaisesti keskittynyt englanninkieliseen kirjallisuuteen. Se on lähinnä antikvariaatti. Yläkerrassa on baari ja kirjat ovat kellarissa.

Seuraavassa on muutama valokuva. Niistä ei oikein välity kahviloiden tunnelma, koska en liitä tähän kuvia, joissa näkyisi asiakkaita.
La Fugitiva


La Buena Vida
La Buena Vida

Tipos Infames

Fuentetaja

J & J Books and Coffee
J & J Books and Coffee

2 kommenttia:

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.