perjantai 17. toukokuuta 2013

Kuukauden nobelisti García Márquez: Mamá Granden hautajaiset


Kolumbialaisella Gabriel García Márquezilla on selkeästi yksi pääteos: Sadan vuoden yksinäisyys. Tuon Buendíojen suvun kronikan olen lukenut kaksi kertaa. Siitä on blogeissa kirjoitettu jonkin verran, esimerkiksi Lukuisassa ja Ankin kirjablogissa. Muita lukemiani García Márquezin kirjoja ovat mm. El coronel no tiene quien le escriba (Kukapa everstille kirjoittaisi) ja Crónica de una muerte anunciada (Kuulutetun kuoleman kronikka). Novellikokoelmaa Mamá Granden hautajaiset en ollut lukenut aiemmin.

Kokoelmassa on kahdeksan kertomusta. Ne on kirjoitettu ennen Sadan vuoden yksinäisyyttä, mutta joissakin niissä mainitaan Macondo, García Márquezin luoma myyttinen kylä. Buendíat esiintyvät myös, mutta eivät vielä pääosissa. Löysin myös joitakin aiheita, joista García Márquez on kehitellyt muualla pitempiä tarinoita.

Osa kertomuksista on realistisia, joissakin on viitteitä maagisesta realismista. Kahdessa tarinassa on lintuja, jotka putoilevat kuolleina taivaalta ja aiheuttavat hämminkiä. Nimikertomuksen hautajaiset kasvavat maailmanluokan spektaakkeliksi, mutta kun mahtinainen Mamá Grande haudataan, ei haudatakaan vain ihmistä, vaan kokonainen aikakausi.

García Márquezin novellit ovat nopeita lukea, mutta ne pitävät sisällään paljon ajatuksia, köyhyydestä, rikkaudesta ja vallasta, mutta myös rakkaudesta.

Tiistain siesta

Tiistain siesta on kokoelman ensimmäinen novelli. Se on lyhyt, mutta vaikuttava. Äiti ja tytär matkustavat junassa vieraaseen kylään. Heillä on mukanaan päivän kuumuudessa nuutuva kukkakimppu. Perillä äiti vaatii tiukasti, mutta kohteliaasti ensin pääsevänsä siestasta huolimatta papin puheille ja sen jälkeen papilta hautausmaan avaimia. Kun pappi kysyy, kenen haudalle he ovat menossa, on vastaus tyrmäävä.

Carlos Centenon, nainen sanoi.
Kenen?
Carlos Centenon, nainen toisti.
Pappi ei ymmärtänyt vieläkään.
Se varas joka täällä tapettiin viime viikolla, nainen sanoi samaan sävyyn. Minä olen hänen äitinsä.

Tällä novellilla jatkan osallistumistani Kide-haasteeseen.

Gabriel García Márquez: Mamá Granden hautajaiset
Suomentanut Matti Brotherus
WSOY 1981, 152 s
Päällys Urpo Huhtanen
Espanjankielinen alkuteos Los funerales de la Mamá Grande, 1962

Novellihaaste 3/6

2 kommenttia:

  1. Luen hävyttömän vähän novelleja, mutta olen alkanut tietoisesti muuttaa tätä "puutetta" itsessäni. Tämä vaikuttaa kirjoituksesi perusteella kiintoisalta novellikokoelmalta, laitanpa nimen ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, luen vain vähän novelleja. Juuri siksi päätin osallistua Kide-novellihaasteeseen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.