lauantai 25. toukokuuta 2013

Jussi Adler-Olsen: Vanki

En ollut lukenut tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin dekkareita, vaikka ne ovat olleet paljon esillä. Vangin ostin kolmella eurolla muiden kirjaostosten kylkiäisenä.

Vanki on hyvä jännäri. Siinä ei ole mitään uutta tai erikoista, mutta se on niin mukaansatempaava, että lopussa sivuja piti kääntää vauhdilla.

Rikospoliisi Carl Mørck palaa töihin sairasloman jälkeen. Häntä ja kahta hänen työtoveriaan oli ammuttu. Toinen kuoli ja toinen vammautui. Entinen hyvä rikostutkija ei halua tehdä töitä ja on hankala työtoveri. Hänelle keksitään ”ylennys”, jolla hänet saadaan pois häiritsemästä: perustetaan uusi osasto, osasto Q, jonka tehtävänä on tutkia selvittämättä jääneitä merkittäviä rikoksia. Osastolle tulee Carlin lisäksi vain yksi toinen työntekijä, syyrialainen pakolainen Hafez el-Assad (Carl ei usko nimeä oikeaksi, mikä ei ole lainkaan kummallista).

Assad osoittautuukin veikeäksi tapaukseksi. Hänen piti alun perin vain siivota, mapittaa yms, mutta hän on tarkkaavainen ja älykäs ja auttaa Carlia tutkimuksissa tehokkaasti. Itse asiassa Assad on niin monitaitoinen, että oletan sarjan myöhemmissä osissa selviävän lisää hänen taustastaan.

Vähän vahingossa Carlin ensimmäiseksi jutuksi valikoituu tapaus, jossa nouseva nuori ja kaunis poliitikko on kadonnut laivalta matkalla Saksaan viisi vuotta aiemmin. On epäilty murhaa ja kidnappausta sekä onnettomuutta, mutta mitään ei ole selvinnyt. Carl ja Assad pääsevät tutkimuksissa nopeasti eteenpäin. Löytyy vanhoja rankkoja tapahtumia ja raaka rikollinen.

Vanki on Adler-Olsenin ensimmäinen osasto Q:sta kertova kirja. Wikipedian mukaan sarjassa on ilmestynyt viisi osaa. Niistä on suomennettu Vangin lisäksi seuraava eli Metsästäjät. Näitä aion kyllä lukea lisää.

Jussi Adler-Olsen: Vanki
Suomentanut Katriina Huttunen
Gummerus 2012, 2. painos, 424 s
Kannen suunnittelu: Tuomo Parikka
Tanskankielinen alkuteos Kvinden i buret 2007

4 kommenttia:

 1. Samoihin aikoihin tosiaan sattui tämä lukukokemus :). Ihme, että Adler-Olsenia ei vielä ole suomennettu tuon enempää. Luulisin kyllä, että lisää tulee, kun hän kerää samanlaisen lukijakunnan kuin vaikk Nesbo. En pitäisi mitenkään mahdottomana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osasto Q:sta kertovat kirjat suomennetaan nyt varmaan peräkkäin, kun on aloitettu.

   Poista
 2. Näitä Adler-Olsenin kirjoja on käännetty enkuksikin. Hiplasin jo kerran jotain hänen kirjaansa kaupassa, mutta jätin hyllyyn, koska en ollut varma onko kirja osa jotain sarjaa. Inhoan sitä, että ostan kirjan ja sitten kotona havaitsen, että se on esim. jonkun kirjasarjan kolmas osa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit aloittaa Vangista; se on sarjan ensimmäinen!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.