sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Eduardo Mendoza: La aventura del tocador de señoras

Eduardo Mendoza on suosittu ja menestynyt espanjalainen kirjailija. Hän on saanut useita kirjallisuuspalkintoja, esimerkiksi vuonna 1998 Ranskan parhaan ulkomaisen kirjan palkinnon romaanista Una comedia ligera. Häneltä on suomennettu teokset Ihmeiden kaupunki, Tulvan vuosi ja Kissatappelu. Madrid 1936.

La aventura del tocador de señoras (naisten kampauspöydän seikkailu) on eräänlainen dekkari tai jopa dekkariparodia. Se alkaa perinteisen film noir -elokuvan tyyliin, kun kohtalokas nainen astuu sisään kampaamoon nimeltä Naisten kampauspöytä. Nainen houkuttelee nimettömäksi jäävän kertojan tekemään ryöstön, joka johtaa hänen sekaantumiseensa rikostarinaan, johon kuuluu murhia, pommeja, petoksia ja kohtalokasta rakkautta.

Kirjan tyyli on liioitteleva, ironinen ja välillä humoristinen. Esimerkiksi kohtaus, jossa kaikki tarinan henkilöt tulevat yöllä tapaamaan päähenkilöä, joka piilottelee heitä toisiltaan WC:ssä, kaapissa, sängyn alla ja verhojen takana, tuo mieleen mykän filmin slapstick-komediat. Juttuun sekaantunut Barcelonan kaupunginjohtaja on kuvattu täysin tyhjäpäiseksi poliitikoksi, joka ei muista lausetta lopettaessaan, mistä on aloittanut.

Päähenkilön omasta historiasta selviää, että hän on vähän aikaisemmin päässyt pois hullujenhuoneesta (hänen itsensä käyttämä sana), jonne hänet on tuomittu vankilan sijasta vuosia aikaisemmin. Hän ratkaisee rikokset, joihin on sekaantunut, ja pitää taustaansa tehtävään sopivana.
"Quien no ha tenido como yo el privilegio de pasar buena parte de su vida en un manicomio tal vez ignore esta gran verdad: que todos los allí encerrados perciben claramente la locura de los demás, pero ninguno la propia."
(Kenellä ei ole ollut, kuten minulla, etuoikeutta viettää isoa osaa elämästään hullujenhuoneessa, ei ehkä ole tietoa tästä suuresta totuudesta: kaikki sinne suljetut havaitsevat selvästi muiden hulluuden, mutta kukaan ei omaansa.)

Eduardo Mendoza: La aventura del tocador de señoras
Booket 2011, 382 s
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2001

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.