lauantai 7. joulukuuta 2013

Juan Rulfo: Pedro Páramo

Tämä kylä on täynnä kaikuja. Kuin kaiut olisi lukittu seinien rakoihin tai kivenkoloihin. Kävellessä tuntuu kuin joku seuraisi kannoilla. Kuuluu narinaa. Naurua. Kuuluu vanhaa naurua, joka on jo väsynyt nauramaan. Ja ääniä, jotka ovat jo loppuun kuluneet. Tällaiset äänet kylässä kaikuvat. Ajattelen aina että joskus tulee päivä, jolloin kaikki äänet vaikenevat.”
Pedro Páramossa risteilevät elävät ja kuolleet. Kuolleet, tai heidän kaikunsa, kertovat Pedro Páramosta hänen aviottomalle pojalleen Juanille, joka on saapunut Comalan kylään katsomaan isäänsä, koska oli luvannut niin kuolevalle äidilleen. Pedro Páramokin on kuollut vuosia sitten. Kertojat vaihtelevat, aikakaudet samoin. Lukijan on oltava tarkkana, jotta tietää, kuka on milloinkin äänessä tai kuvauksen kohteena. Se selviää pian, että Pedro Páramo on ollut paha mies. Hän on riistänyt maat köyhiltä, hän on murhannut ja murhauttanut, hän on raiskannut. Ainoa lapsi, jonka hän on tunnustanut, on ollut vielä pahempi.

Juan Rulfo (1917-1986) oli meksikolainen kirjailija ja valokuvaaja. Hänet luokitellaan joskus maagisen realismin edustajaksi, mutta esimerkiksi García Márqueziin verrattuna ainakin Pedro Páramon perusteella Rulfon tyyli on paljon tiiviimpi. Yliluonnollisia aineksia siinä toki on. Rulfon kirjallinen tuotanto oli hyvin niukka, mutta siitä huolimatta häntä pidetään meksikolaisen kirjallisuuden mestarina. Hänen kuuluisimmat teoksensa ovat Pedro Páramo ja novellikokoelma Tasanko liekeissä.

Juan Rulfo: Pedro Páramo
Like 1991, 125 s
Suomentanut Tarja Roinila
Kannen kuvat Juan Rulfo; kannen suunnittelu Kari Puikkonen
Espanjankielinen alkuteos Pedro Páramo 1955

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.