sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kirjabloggaajien joulukalenteri 8.12.2013

Syntymäpäiväsankari Björnstjerne Björnson

8.12.1832 syntyi norjalainen kirjailija Björnstjerne Björnson. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1903. Björnson on joulukuun 8. päivän kalenteriluukun kirjailija ja samalla hän on joulukuun kirjailija sarjassani Kuukauden nobelisti. Björnson kirjoitti romaaneja ja runoja, Norjan kansallislaulun sanat ovat hänen kirjoittamansa. Tunnetuin hän on kuitenkin talonpoikaiskertomuksistaan. Ne ovat noin sadan sivun mittaisina pitempiä kuin novellit. Kirjoitan lyhyesti kertomuksesta nimeltä

Iloinen poika

Köyhän torpan poika Öyvind rakastuu ison talon tyttöön Margitiin. Margitin on kasvattanut isoisä, joka ei hyväksy vähäpätöistä poikaa kosijaksi. Öyvind päättää näyttää, mihin pystyy. Hän menestyy koulussa ja hyväntahtoisen koulumestarin avulla pääsee maanviljelyskouluun ja sen jälkeen läänin agronomiksi. Kertomuksen loppu on onnellinen.

Nuorten rakastuminen ja rakkauden kehittyminen on kuvattu herkästi ja todentuntuisesti. Rakastuminen oli samanlaista ennen kuin nykyään. Öyvindin rinnassa tuntuu ”pistävä, haavoittava tunne”, kun hän on vastarakastunut, eikä tiedä Margitin tunteita. Iloinen poika on kovin viaton kertomus. Nuoret ovat kuuliaisia vanhemmilleen ja odottavat toisiaan monta vuotta. Ainoa, mikä minua vähän häiritsi, oli koulumestarin kautta tarinaan tuotu jotenkin teennäinen uskonnollisuus, mutta muuten tämä pieni optimistinen kertomus on vilpittömän ihastuttavaa luettavaa.

Mikään joulukertomus Iloinen poika ei ole, mutta siitä löytyy kuitenkin jouluisen Norjan maiseman kuvausta.
”Mutta sitten tuli se joulu, jolloin sekä poika että tyttö olivat seitsemännellätoista vuodellaan ja molempien piti keväällä päästä ripille. [ ] Oli puolipilvinen, lauha ilta, tähtiä ei näkynyt ja seuraavana päivänä varmaan tulisi satamaan. Unelias tuuli nuoli lunta, joka siellä täällä oli siirtynyt syrjään Hejdelän valkoisilta kanervikkokankailta, siellä täällä taas kasaantunut nietoksiin. Lumettomilla paikoilla pitkin tietä oli jäätä, joka erottui sinisenä lumen ja paljaan maan seasta ja hohti silmään niin kauas kuin näki. Pitkin tuntureita oli kulkenut lumivyöryjä. Ne olivat jättäneen pimeän, tyhjän jäljen, mutta sen molemmin puolin oli valoisa lumipeite, paitsi missä koivikko tiheänä piti pimeää.”
Tämän kirjoituksen kuvituksena olevat kuvat ovat vuosien varrelta omista joulukaktuksistani.

Eilen joulukalenteri aukesi blogissa Notko, se lukeva peikko ja huominen yhdeksäs luukku aukeaa blogissa La petite lectrice.




Björnstjerne Björnson: Iloinen poika
Kirjassa Björnson: Valitut kertomukset, WSOY 1961
Suomentaneet Maila Talvio ja Yrjö Koskelainen, runot suomentanut Aale Tynni
Norjankielinen alkuteos En glad gutt 1860

16 kommenttia:

  1. Hieno bloggaus, olen BB:n elämän vaiheisiin tutustunut juurikin, ja BB ollut aikakautensa merkittäviä kirjailijoita, ja hänet sitten palkittiin kuten totesit 1903 Nobelin palkinnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, että joku muukin tutustuu vanhoihin pohjoismaalaisiin kirjailijoihin.

      Poista
    2. Itse asiassa BB on ollut aikakautensa merkittävimpiä kirjalijoita, ja jotenkin tuntuu hassulta, että tietämys hänestä on sadassa vuodessa hävinnyt, itse olen vasta nyt havahtunut hänen merkittävyyteensä, ja nimenä hän on ollut tuntematon, joka kuvaa suurta ja pohjatonta sivistymättömyyttäni.
      Bloggaan hänestä luultavasti tammikuun puolessa välissä

      Poista
    3. Odotan mielenkiinnolla postaustasi!

      Poista
  2. Björnson on nimenä tuttu mutta on jäänyt toistaiseksi lukematta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä näitä vanhoja nobelisteja taideta enää paljon lukea.

      Poista
  3. Ihanaa kerrontaa! Kiitos kirjavinkistä, Margit! Oliko kirja päähenkilön nimen perusteella valittu? :)

    Nobelistit ovat yleensä palkintonsa ansainneet, eikä aika syö laatukirjallisuutta, pikemminkin vain kirkastaa sitä entisestään. Luminen tunnelma oli kauniisti kuvattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Elina! Valitsin Björnsonin kertomuksista juuri tämän, koska siinä oli tuo joulumaiseman kuvaus. Toisen päähenkilön nimi oli iloinen yhteensattuma.

      Poista
  4. Minullekin Björnson on tuttu vain nimenä. Hänellä oli suuri vaikutus muun muassa aikansa suomalaisiin kirjailijoihin. Ylipäätään norjalainen kirjallisuus, kuten Norja maanakin on jäänyt minulle vähän etäiseksi.

    Kauniin maisemakuvauksen kertomus piti sisällään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä norjalainen kulttuuri tuntuu jäävän usein etäiseksi, niin minullekin. Björnsonin lisäksi olen lukenut vain Hamsunia ja Undsetia ja nykykirjailijoista Ragdea ja Pettersonia.

      Poista
  5. Minustakin on kivaa, että tuntemattomampia nimiä tuodaan esiin! :)
    Kauniit kuvat joulukaktuksesta toivat mieleenilapsuuden mummulajoulut, jolloin aina kaktus kukki. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä, että mainitset mummulajoulut: punaisen joulukaktuksen alun olen saanut mummoni kaktuksesta.

      Poista
  6. Hieno luukku, kiitos! B.B. oli minulle täysin tuntematon kirjailija, mutta tuo talvisen maiseman kuvaus on hyvin elävä, melkein tunsin tuon lunta kevyesti pöllyttelevän tuulen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Ajattelinkin, että norjalaisen talvimaiseman kuvaus tuntuu meistä suomalaisista tutulta.

      Poista
  7. Aivan vieras kirjailija minulle, mutta nyt kyllä kiinnostuin. Vanhoissa pohjoismaisissa talonpoikaiskertomuksissa on jotain tavattoman sympaattista ja kiehtovaa, ja tuo valitsemasi sitaatti on hyvin kaunis. Pitänee tutustua Björnsonin tuotantoon.

    Kiitos viehättävästä luukusta ja hienosta lukuvinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Olen tainnut saada Björnsonin kertomuksille muutaman uuden lukijan.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.