keskiviikko 18. joulukuuta 2013

P. D. James: Syystanssiaiset

Suhtaudun epäluuloisesti kuuluisien kirjojen ’jatko-osiin’, joita kirjoittaa joku muu kuin alkuperäinen kirjailija. En aio esimerkiksi lukea kirjaa Scarlett, enkä ainakaan kirjaa Rhett. Syystanssiaiset kiinnosti minua arvostamani rikoskirjailija P. D. Jamesin vuoksi.

Syystanssiaisissahan on kyse siitä, että P. D. James on sijoittanut murhan Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjan herra Darcyn kartanoon Pemberleyhin muutama vuosi Darcyn ja Elizabethin häiden jälkeen. Juonesta en kirjoita, mutta Ylpeydessä ja ennakkoluulossa harmeja aiheuttanut herra Wickham on tässäkin mukana, alusta alkaen.

En odottanut kovin paljon, joten pettymys ei ollut suuri, kun kirja ei osoittautunut mitenkään erinomaiseksi. Joissakin kohdissa se oli suorastaan pitkäveteinen. Rikosta käytiin läpi monta kertaa, ensin, kun se tapahtui, sitten kuolinselvityksessä ja lopuksi oikeudenkäynnissä. Eikä juoni ollut kovin ihmeellinen. Ainakin osia siitä arvasi helposti. Ylpeydestä ja ennakkoluulosta tutut henkilöt jäivät valjuiksi, valitettavasti näin kävi varsinkin Elizabethille.

Syystanssiaiset sopi välipalakirjaksi, jollaista hainkin. Se oli nopealukuinen ja olihan sen ajankuvassa oma viehätyksensä, vaikka kirjaa tuossa edellä moitinkin. Syystanssiaisista kirjoitettiin paljon blogeissa kirjan ilmestyttyä viime vuonna. Linkitän tähän Lumiomenan minua paljon ihastuneemman arvion.

P. D. James: Syystanssiaiset
Otava 2012, 348 s
Suomentanut Maija Kauhanen
Kansi Tiia Javanainen
Englanninkielinen alkuteos Death Comes to Pemberley 2011

2 kommenttia:

  1. Olen nähnyt tämän kirjastossa, mutta en voi lainata - Y&E on niin ihana, että tuntuisi pyhäinhäväistykseltä lukea tämä. :) Scarlettin olen muuten lukenut, eikä se nyt hullumpi ollut. Ehkä minulla ei ole niin voimakasta tunnesidettä Tuulen viemään, joten jatko-osakin meni suuremmin nikottelematta alas. Rhett sen sijaan on jäänyt väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskalsin lukea Syystanssiaiset P. D. Jamesin vuoksi, ja siksi että genre on erilainen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.