maanantai 8. kesäkuuta 2015

Ann Cleeves: Punaista tomua

Viikolla 8.-14.6. vietetään Kirjan vuoden 2015 dekkariviikkoa. Tällä viikolla monet kirjabloggaajat kirjoittavat dekkareista. Minultakin on tulossa tämän postauksen lisäksi ainakin toinen aiheeseen liittyvä.

Punaista tomua on kolmas kirja Ann Cleevesin Shetlantiin sijoitetussa dekkarisarjassa. Aiemmat ovat Musta kuin yö ja Valoisat illat (linkit omiin postauksiini).

Tällä kertaa komisario Jimmy Perez joutuu tekemään tutkimuksia pienellä Whalseyn saarella, joka sijaitsee lyhyen lauttamatkan päässä pääsaarelta. Whalsey muodostaa oman suljetun yhteisön, jossa kaikki tuntevat toisensa. Tämä on tyypillistä Cleevesin Shetlanti-dekkareille. Kirjassa nousee etualalle Perezin työtoveri Sandy Wilson, joka on kotoisin Whalseysta ja joka siksi tietää paljon saaren asukkaista ja heidän välisistään ristiriidoista. Tutkimukset alkavatkin Sandyn isoäidin kuolemasta. Isoäiti on ollut melkoinen persoona. Hän on kirjan kiinnostavin hahmo, vaikka kuolee heti alussa.

Kirjan alkuperäinen nimi on Red Bones. Luilla viitataan löytöön, jonka saarella kaivauksia suorittavat arkeologit tekevät. Kaksi nuorta arkeologityttöä ja heidän professorinsa ovat ulkopuolisia toimijoita, jotka hämmentävät saaren elämää.

Kun rikostarinan syyllinen selviää, niin lukija ajattelee (ainakin minä ajattelin), että olinpa hölmö, kun en tuota tajunnut. Niin itsestään selvä ratkaisu on. Mutta siis taitavasti pyöritelty.

Shentlanti-sarjan kirjoissa seurataan Jimmy Perezin siviilielämääkin, mutta tavalla, joka ei sinänsä haittaisi lukemista "väärässä" järjestyksessä. Jos näihin kirjoihin haluaa tutustua, kannattaa kuitenkin aloittaa ensimmäisestä (Musta kuin yö). Minusta se on edelleen sarjan paras.

Ann Cleeves: Punaista tomua
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Karisto 2009, 366 s.
Englanninkielinen alkuteos Red Bones 2009

10 kommenttia:

  1. Tämä on hyvä dekkarisarjan kesään. Siitä on jo sen verran aikaa kun sarjan luin, että uusintakierros voisi olla paikallaan. Shetlanti-dekkareita ei ole tullut muutoinkaan vähään aikaan luettua, joten rikospaikka ei heti aiheuta kyllästymisentunnetta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin Cleevesin Shetlanti-kirjat ovat olleet mukavaa luettavaa.

      Poista
  2. Enpä ole tämänkään kirjailijan kirjoja lukenut, vaikka nimen olenkin kuullut. Käväisin lukemassa myös tuon kirjoittamasi jutun Musta kuin yöstä ja sehän vaikuttaa oikein hyvältä. Voisi ottaa lukuun jossain vaiheessa, kun kirjasuma tästä hieman purkautuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan kirjaa Musta kuin yö voin suositella dekkarien ystävälle.

      Poista
  3. Hienoa, että Dekkariviikolle bloggasit tästä Cleevesin sarjasta. Minun suosikkini oli lopulta viimeinen osa. Onpas jännittävä kuulla, mitä pidät siitä... Sarja on kyllä mitä sopivinta kesälukemista!

    VastaaPoista
  4. Hohoo, tämä kuulostaa semmoiselta sopivan kepoiselta dekkarilta minunkin kesääni. Pitääpä laittaa nimi ylös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapahtumapaikkana Shetlanti tuo mukaan vähän eksotiikkaakin.

      Poista
  5. Shetlanti-sarjaa on tulossa lisää, ei vissiin vielä suomennettu. Dead Water aloittaa "toisen kierroksen", olen sen lukenut ja tykkäsin tietysti :) Thin Air taitaa myös kuulua sarjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, kiitos! Näitähän voi lukea englanniksi, jos ei jostain syystä suomennettaisi.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.