keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Viveca Sten: Sisäpiirissä

En ollut lukenut ruotsalaisen Viveca Stenin kirjoja ja Sisäpiirissä osui silmiini kirjastossa, kun hain luettavaa dekkariviikolle.

Sten sijoittaa kirjansa Tukholman saaristoon ja varsinkin Sandhamnin saarelle. Hänen poliisipäähenkilönsä ovat Thomas ja Margit (!). Varsinkin Thomasin yksityiselämä kulkee jonkin verran tarinassa mukana, ainakin tässä kirjassa.

Gotland Runt -purjehduskilpailun lähtölaukauksen kajahtaessa ammutaan yhden kilpaveneen kippari, asianajaja Oscar Juliander. Juliander oli kilpailun järjestävän Kuninkaallisen pursiseuran KSSS:n varapuheenjohtaja. Hän oli menestynyt juristi, erikoisalanaan suurten konkurssien pesänselvitykset. Julianderin taustalta löytyy petettyjä aviomiehiä, hylättyjä naisystäviä ja taloudellisia epäselvyyksiä. Moneen kertaan ihmetellään, mistä hän on saanut rahat uuden hienon Swan-veneen ostoon.

Useimmat epäillyt ovat epämiellyttäviä rikkaita ihmisiä, jotka liikkuvat purjehduspiireissä. Tutkimukset eivät oikein etene, vaan junnaavat ja junnaavat. Samalla junnaa koko kirja. Toivottavasti Ruotsin poliisilla on enemmän resursseja kuin tässä kirjassa. Julianderin taloussotkujakin selvittelee vapaa-aikanaan yksityishenkilö eli Thomasin ystävä Nora, joka tosin on juristi, mutta ei mitenkään poliisiorganisaatioon kuuluva.

Sisäpiirissä ei ole mitenkään jännittävä. Arvoitusdekkarina se on kovin tavanomainen. Kirja on toinen osa Stenin Sandhamn-sarjasta. Siinä kerrotaan, mitä ensimmäisessä osassa (Syvissä vesissä) tapahtui, esimerkiksi kuka oli murhaaja ja miksi. Sen vuoksi Sisäpiirin lukemisen jälkeen ei enää voi lukea sarjan ensimmäistä kirjaa, mutta ei tämä houkutellut lukemaan seuraaviakaan.

Viveca Sten: Sisäpiirissä
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
WSOY 2013, 362 s.
Ruotsinkielinen alkuteos I den innersta kretsen 2009

8 kommenttia:

 1. Luin tämän pari vuotta sitten, ja minulle kävi juuri kuten sinulle, eli en innostunut. Kovin etäiseksi jäi tämä kirja, enkä ole muihin Stenin kirjoihin sitten tarttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, on siis muitakin, jotka ovat tästä kirjasta samaa mieltä kuin minä.

   Poista
 2. Mulla on tämä kirja ollut jo jonkun aikaa hyllyssä odottamassa lukuvuoroa. En ole aiemmin lukenut Stenin kirjoja, joten pitääkin siis etsiä ensin käsiin se ensimmäinen osa. Jotenkin tuntuu hassulta tuollainen ratkaisu, että palataan aiempaan kirjaan ja puidaan murhaajaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jos näitä aikoo lukea, niin pitäisi aloittaa ensimmäisestä. Yleensä dekkarisarjoissa ei kerrota aikaisempien kirjojen tapahtumista tuolla tavalla.

   Poista
 3. Minäkään en tästä nyt innostunut luettuani arviosi. Oikeastaan olen siitä iloinen, koska luettavien ja haluttavien pinot ovat jo muutenkin niin korkeat. :D Joskus riittää, että on vain tietoinen kirjasta tarvitsematta lukea sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsalaisia dekkaristeja on niin kovin paljon, ei niitä kaikkia voi lukea. Joukossa on selkeästi parempia kuin Sten.

   Poista
 4. Vähän kuulostaa laiskalta kirjalta kyllä, mutta toisaalta helppous sopisi kesälukemiseen hyvin. AIhe ei kylläkään kiinnosta, joten taitaa jäädä minultakin tämän arvostelun pohjilta väliin tämä kirja. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin edellä Elegialle, ruotsalaisistakin dekkaristeista löytyy parempia kuin Sten. Koska et taida pitää dekkareista yleensäkään, niin tätä ei kannata ottaa luettavaksi.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.