maanantai 15. kesäkuuta 2015

Heikki Saari: Jacke. Jacob Södermanin elämä

Kirja Jacob Södermanista kiinnosti minua heti, kun huomasin, että sellainen ilmestyy. Olen aina seurannut politiikkaa jonkin verran. Söderman on reilusti vanhempi kuin minä, mutta olen kuitenkin sen ikäinen, että muistan monet kirjassa kerrotut tapahtumat. Olen arvostanut Södermania varsinkin kahdesta syystä: hän oli oikeusasiamies ja toimi syyttäjänä valtakunnanoikeudessa, kun Kauko Juhantalo tuomittiin, ja hän oli EU:n ensimmäinen oikeusasiamies.

Elämäkerrasta saa lisätietoa molemmista edellä mainituista asioista. Minulle oli uutta, tai en ainakaan muistanut, että Söderman toimi pitkään Chile-komissiossa ja oli siksi kansainvälisesti tunnettu. Tunnettuus vaikutti osaltaan hänen valintaansa EU:n oikeusasiamieheksi.

Söderman on ehtinyt tehdä niin paljon, että tavallinen kansalainen voi vain ihmetellä. Hän on ollut kansanedustajana kahteen otteeseen, ministerinä, maaherrana, oikeusasiamiehenä. Luettelin edellä vain huomattavimmat. Poliittisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen lisäksi hän on tehnyt paljon muuta, esimerkiksi oli levittämässä jazzia Suomeen 50-luvulla.

Heikki Saari on kirjoittanut kevyellä otteella, joten kirja on helposti luettava, vaikka juridiikkaakin joudutaan käsittelemään. Yleensä olen ollut tyytyväinen Siltalan kustantamien kirjojen tasoon, mutta tässä on kummallisen paljon painovirheitä ja asioiden toistoakin on aika paljon. Ikään kuin kirjaa julkaistaessa olisi ollut kiire.

Kirjabloggaajana nostan vielä esille Södermanin kiinnostuksen kaunokirjallisuuteen. Nuorena poikana hän kävi kävi ahkerasti Oulunkylän kirjastossa, jossa kirjastonhoitaja Sven Hirn tutustutti hänet esimerkiksi Hemingwayhin. Naapurissa asunut Akateemisen kirjakaupan entinen myyjä Thor Hedengren puolestaan johdatti pojan venäläisten klassikkojen pariin.

Erään Chile-komission kokouksen illallisella Söderman istui Gabriel García Márquezin vieressä, mutta menetti tilaisuuden keskustella hänen kanssaan, koska ei osannut espanjaa. Silloin Söderman päätti opiskella espanjaa. Espanjan kieleen liittyy minunkin henkilökohtainen kosketukseni Södermaniin. Olimme samalla espanjan kurssilla puolisen vuotta 1990-luvun alkupuolella. Me kurssilaiset tunsimme toisemme periaatteessa vain etunimeltä eli Söderman oli Jacob. Mieleeni on jäänyt hänen loistava puhetaitonsa (siis jopa espanjaksi) ja omintakeinen huumorinsa. Koko opiskeluryhmä nauroi useasti Jacobin hervottoman hauskoille jutuille.

Heikki Saari: Jacke. Jacob Södermanin elämä
Siltala 2014, 348 s.

8 kommenttia:

 1. Kiinnostava bloggaus. Opiskelusta ja kielitaidosta on aina hyötyä. Minusta Söderman on ollut aina julkisuudessa hyvin korrekti ja asialähtöinen ja hyvin humaani henkilö.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Södermanin asialähtöisyys ja humaanius tulevat hyvin esille elämäkerrassa.

  VastaaPoista
 3. En ole kovin poliittisesti kovinkaan antiivinen henkilö, mutta olen toki kiinnostunut politiikasta. Käyn äänestämässä ja haluan pysyä ajantasalla. Itselleni Söderman on joten kuten tuttu valtakunnan vaikuttaja, mutta en voi sanoa "tarkemmin" tuntevani hänen taustoja ja tekemisiä. Mielenkiintoinen bloggaus. Voisin enemmänkin lukea politikoista, vaikkapa esim. Södermanista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi ainakin helppo kirja. Ei ole mikään tieteellinen elämäkerta.

   Poista
 4. Huikea muisto sinulla Södermanista. Itse en häntä niin muista (lienen aavistuksen liian nuorta sukupolvea), vaikka yklläkin Kauko Juhantalon talousrikokset ovat muistissa. Alkoi nyt kiinnostaa Jacob Söderman ihan henkilönä, joten tarttunen tähän kirjaan, jos osuu eteen. En kavahda politiikkaa, jos se on selkeästi kirjoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteinen espanjan kurssi on tietysti yksi syy siihen, että olen seurannut Södermanin uraa ja halusin lukea tämän kirjan.

   Poista
 5. Söderman on minulle vieras (johtuen ehkä nuorehkosta iästäni), mutta politikka kiinnostaa. Haluan tietää lisää, saatanpa joskus lukaista tämän elämänkerran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söderman on tosiaan tutumpi meille vanhemmille. Hän oli paljon esillä 1990-luvulla.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.