sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kuka saa Nobelin 2015? Kysely ja arvonta.


Nobelin kirjallisuuspalkinto 2015 jaetaan luultavasti torstaina lokakuun 8. päivänä eli vajaan kuukauden kuluttua. Taas on jo perinteisen (5. kerta) Nobel-kyselyni aika.

Kaksi kysymystä:
  1. Kenen haluat/luulet saavan Nobelin kirjallisuuspalkinnon? Voit antaa kaksi nimeä.
  2. Mikä on ollut mielestäsi palkinnon pahin epäoikeudenmukaisuus eli kuka nyt jo edesmennyt kirjailija ei saanut Nobelia, vaikka se olisi hänelle kuulunut?
Jos haluat vinkkejä siitä, ketkä ovat vahvoilla veikkauksissa, niin niitä löytyy netin vedonlyöntisivustoilta. Tosin esimerkiksi viime vuonna voittaja Modiano ei ollut veikkauksissa korkealla.


Palkinnoiksi tarjoan tuoreita nobelisteja, yhtä vähän vanhempaa ja yhtä kirjekirjaa:
  • Patrick Modiano: Kehäbulevardit
  • Alice Munro: Julkisia salaisuuksia
  • Mo Yan: Viinamaa
  • José Saramago: Ricardo Reisin viimeinen vuosi
  • Paul Auster & J. M. Coetzee: Tässä ja nyt

Oikein arvannut saa valita kirjoista kaksi. Jos oikeaan osuneita on useampia, arvon voittajan heidän keskuudestaan. Kaikkien osallistuneiden joukosta arvon kaksi, jotka saavat valita yhden kirjan.


Vastaukset tämän postauksen kommentteihin viimeistään palkinnon myöntämistä edeltävänä päivänä eli keskiviikkona 7. lokakuuta!

36 kommenttia:

  1. No tuota, minulle sopisi hyvin, että Nobelin saisi Javier Marias tai Ali Smith. Jälkimmäinen ei varmaan ole kyllä millään listoilla edes. Marias on ainakin aiemmin jopa ollut mukana Nobel-puheissa. Olisi vielä kolmaskin nimi, mutta annoit luvan kertoa vaan kaksi. :)

    Kohtaan 2 en osaa nyt äkkiseltään vastata. Palaan asiaan, jos yksi kohoaa ylitse muiden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksei Ali Smith. Ei voittaja välttämättä ole veikkausten kärjessä.

      Poista
  2. Ian McEwan tai Philip Roth.

    Kakkoseen en osaa vastata muuta kuin, että Roth voi ikänsä puoelsta olla kohta edesmennyt ja minusta on suorastaan hpeä, että hän ei ole saanut Nobelia. En siloti halua haudata häntä etukäeen, joten pitkää elämää hänelle!

    En ole mukana, sillä olen lokakuun muualla, en koneella, en Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasinkin sinun ehdottavan Rothia Nobelin saajaksi.

      Poista
  3. Arvaan tänäkin vuonna palkinnon saajaksi Paul Austeria. Joskus on mentävä oikein... :) Mielestäni Anna Ahmatova olisi ansainnut Nobelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on palkintokirjoissa Austeria, olisiko enne? Naisille on annettu Nobelin palkintoja kovin vähän. Ahmatovakin olisi varmaan omansa ansainnut.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Valitsen todennkäköiseksi ehdokkaaksi Adoniksen. Toiseksi voisin vaikka ehdottaa Ryu Murakamia, kun joku muu veikkaa varmaan sitä Harukia...

    Ansaittuja mutta jakamattomia on paljon, sanon kaksi jotka ovat omiin osioihinsa maailmankirjallisuutta jättäneet valtavan jäljen ja jotka myös elivät sen verran pitkään että hyvin olisi ehtinyt palkinnon sinnepäin viskata jos tahtoa olisi ollut: Jorge Luis Borges ja Astrid Lindgren.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin hämmästynyt, jos kukaan ei ehdottaisi Haruki Murakamia.

      Astrid Lindgrenin palkitsematta jättäminen on kummallista, kun katsoo, keille ruotsalaisille palkinto on annettu.

      Poista
  5. Veikkaan Philip Rothia. Minusta moni huippukirjailija olisi ansainnut palkinnon. Ihmetyttää eniten, ettei Leo Tolstoita palkittu Nobelilla, esim. erinomainen teos Ylösnousemus ilmestyi vasta vuonna 1899. (En osallistu arvontaan, on kyseiset kirjat, tai Viinamaata ei ole, mutta luin sen lainattuani kirjastosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo toinen ääni Rothille.

      Tolstoin palkitsematta jättämisestähän liikkuu tietoa, että hän olisi saattanut Nobel-komitean tietoon, että ei ottaisi palkintoa vastaan, jos se hänelle myönnettäisiin. Totta vai ei, en tiedä.

      Poista
  6. Veikkaan Milan Kunderaa tai Ian McEwania, mutta tuskin eurooppalaista valitaan tänä vuonna. Muuta maailmaa en tunne tarpeeksi, jotta voisin veikata ketään.

    Virginia Woolf olisi ansainnut palkinnon, samoin Anna Ahmatova. Naisille palkintoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virginia Woolfin arvostus tuntuu vain lisääntyvän vuosien mittaan.

      Poista
  7. Luulen, että palkinnon voittaa joku, jota en ole vielä edes lukenut. Mutta koska haluan veikata itselleni tuttua, niin veikkaan Joyce Carol Oates. Ehkä siksi, että hän on kirjoittanut paljon, ottaa asioihin kantaa ja on sen verran iäkäs, että jos ei palkintoa pian tipu, niin ei koskaan.

    Kuten taisin viime vuonnakin jo sanoa, niin suuri vääryys on se, ettei Tove Jansson koskaan saanut Nobelia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tove Jansson, aivan niin. Kirjoittikin ruotsiksi.

      Poista
  8. Veikkaan, että palkinto menee Lähi-idän suuntaan Amoz Oz tai David Grossman, tai Adonis, veikkaan että palkinto jaetaan jollekin näistä tai näiden kesken.

    Suomalaisista Väinö Linna olisi voitu palkita, ja ulkomaisista monikin, esimerkiksi James Joyce.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähi-itä on aika hyvä arvaus.

      James Joycen palkinnotta jääminen on todella outoa. Väinö Linnan kohdalla ongelmana oli ehkä, että hänen tuotantoaan käännettiin muille kielille aika vähän.

      Poista
  9. Veikkaan saajaksi Philip Rothia ja toisena Ryu Murakamia. Nyt kun olen uudemman kerran lukenut Muumeja ja uudesta näkökulmasta (aiemmin luin niitä lapsilleni), niin kyllähän Tove Jansson olisi Nobelin ansainnut.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Philip Roth näkyy nousevan vastausten suosikiksi.

      Poista
  10. Adonis voisi olla syyrialaisena kova nimi. Minustakin Tove Jansson olisi ansainnut Nobelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, syyrialaisuus voi olla valtti. Tove Jansson, kyllä vain.

      Poista
  11. Kamalaa vastata, veikkaan Philip Roth ja toisena Amos Oz. En haluaisi kummankaan saavan, vaan toiveeni ja haluni on eri kuin, mihin uskon. Haluaisin, että nimikirjaimet olisi P.H.
    Murakamin aika ei voi olla vielä.

    Olisin toivonut, että Woolf olisi saanut. Kun odotellaan tarpeeksi kauan. niin rivit harvenevat. Kundera ei voi saada, kun Modiano vei Ranskaan. Munro vei Kanadaan ja Atwoodilta. Brinkin vei aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Philip Roth tuntuu olevan tässä kyselyssä vahvoilla.

      Pohdiskeluissasi olet oikeassa. Kaikkia hyviä ei ehditä palkita.

      Poista
  12. Olisin antanut Nobelin Tove Janssonille, mutta pysyn suomalaisissa ja annan Nobelin Sofi Oksaselle tai Pirkko Saisiolle, kuten tein viime vuonnakin :) terveisin pikku-M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi hienoa, jos Nobel todella tulisi Suomeen!
      Tove Janssonin palkitsematta jättäminen tuntuu olevan monen mielestä 'se pahin moka'.

      Poista
  13. Vielä siis ehdin!

    Lukematta veikkaan Ullan tavoin palkinnon saajaksi Philip Rothia tai Amos Ozia. Semmoinen kutina vaan, mitäänhän en kummastakaan tiedä. ;)

    Irène Némirovsky olisi ansainnut Nobelin. Auschwitz ehti valitettavasti ensin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Némirovskya en ole valitettavasti lukenut. Lisään lukulistalle.

      Poista
  14. Mä toivon aina vaan, että Margaret Atwood voittaisi, mutta en oikein usko, kun Munro sen jo sai. Toinen toive olisi Kazuo Ishiguro, vaikken kyllä sitäkään oikeasti usko! :-D

    Menneistä olisi tietenkin Tove Jansson ansiannut Nobelinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun saako vielä vaihtaa? :-D En veikkaakaan Ishiguroa, vaan norjalaista Jon Fossea, josta on huhuttu jo vuosia. :-)

      Poista
    2. Tietysti voit vaihtaa! Norjalainen nobelisti olisikin vaihtelua pitkästä aikaa.

      Poista
  15. Veikkaan, että tänä vuonna palkinto menee naiselle. Svetlana Aleksijevits tai Joyce Carol Oates. (Margaret Atwoodia toivoisin eniten, mutta en jaksa uskoa että hänet valittaisiin näin pian Munron jälkeen.)

    Eniten harmittaa etteivät Virginia Woolf tai Andre Brink saaneet Nobelia. Ja Tove Jansson, totta kai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin toivon, että palkinnon saisi nainen. Sinulla on hyvät ehdokkaat!

      Poista
  16. Sellaista olen miettinyt, että Peter Høeg alkaisi olla Nobel-ainesta. Tietysti toivon Sofi Oksasen menestyvän, mutta riittääkö tuotanto vielä (onko siinä jokin ääneenlausumaton raja, kuinka paljon pitää olla huippukirjoja tuotettuna?)? Ja vastaan aina kakkoskysymykseen saman: Mika Waltari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oksanen lienee vielä liian nuori. Palkinnon saajat ovat yleensä aika iäkkäitä. Tämä koskee myös muita aloja kuin kirjallisuutta.

      Poista
  17. Heh, lainaan Ylen uutista tänään: "Vuoden 1964 ehdokkaat on muuten julkistettu. Väinö Linnaa esitti Nobelin saajaksi kolme ihmistä, Mika Waltaria yksi. Voiton vei kuitenkin Jean-Paul Sartre, joka kieltäytyi palkinnosta." Margit, oliko niin, että voittajan on oltava elossa - tiputtaa pois pari viimevuotista ehdokasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Nobelin voi saada vain elossa oleva kirjailija (tai tieteentekijä). Tiedän vain yhden poikkeuksen, joka on tietysti ruotsalainen: Erik Axel Karlfeldt, joka sai Nobelin 1931. Hän oli kuollut saman vuoden keväällä. Kaikki eivät tunnu tietävän tuota sääntöä. Esimerkiksi Ladbrokesilla on veikattu aika paljon Doctorowia.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.