lauantai 26. syyskuuta 2015

Ali Smith: Satunnainen

Elokuvista sanotaan, että niissä on alku, keskikohta ja loppu. Satunnainen on jaettu kolmeen osaan, jotka on nimetty samoin: alku, keskikohta, loppu.

Perhe Smart on Norfolkissa jossakin peräkylässä viettämässä kesälomaa. Äiti Eve yrittää kirjoittaa seuraavaa kirjaansa. Hänen nykyinen miehensä Michael, joka ei ole perheen lasten isä, on kirjallisuuden professori, jolla on vastenmielinen tapa vietellä opiskelijatyttöjä. Teini-ikäinen Magnus on sekaantunut koulussa nettikiusaaamisjuttuun, jonka uhri on tehnyt itsemurhan. Magnus kärsii pahoja omantunnontuskia, mutta vanhemmat eivät huomaa mitään. 12-vuotias Astrid on tulossa murrosikään ja käyttäytyy koko ajan ärtyisästi.

Tähän perheeseen astuu nuori nainen Amber ja asettuu taloksi. Amber on Michaelin halun kohde. Magnus harrastaa hänen kanssaan seksiä. Astridille hän on ystävä ja syntipukki, jonka syyksi voi laittaa omat mokansa. Ja Eve, joka lopulta ajaa Amberin pois? Hänenkin elämänsä muuttuu ja ikään kuin alkaa alusta. Amber on unelma, jollaisia elokuvat näyttävät meille. Hänen käyntinsä jälkeen mikään ei ole kuin ennen.

Amber ei välttämättä ole edes todellinen. Tavallisen Smartin perheen jäsenet vain muuttuvat ja kehittyvät kriisien kautta.

Satunnainen sisältää paljon viittauksia elokuviin. Osan niistä tunnistin, mutta osa jäi varmasti huomaamatta. Niitä oli kuitenkin hauska bongata, vaikka Satunnainen ei muuten ole mikään hauska kirja, vaan hyvinkin vakava.

Ali Smith: Satunnainen
Suomentanut Kristiina Drews
Otava 2006, 361 s.
Englanninkielinen alkuteos The Accidental 2005

4 kommenttia:

 1. Olen löytänyt vasta tämän kirjailijan. En tiennytkään, että on muutakin kuin Oli kerran vuosi nolla. Ainakin suomentaja on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin Satunnainen on ensimmäinen Ali Smithin kirja. Katsoin Fennicasta, että häneltä on suomennettu vain kaksi kirjaa, Satunnainen ja Oli kerran kello nolla, vaikka hän on julkaissut muutakin.

   Poista
 2. Toivottavasti suomennetaan lisää...! Oli kerran kello nolla oli vielä parempi, kannattaa kokeilla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Satunnainen on taitava kirja, mutta en ihastunut siihen aivan varauksettomasti, minkä ehkä huomaa epämääräiseksi jääneestä postauksestani.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.