perjantai 8. heinäkuuta 2016

John Steinbeck: Routakuun aika

John Steinbeck on suuria suosikkikirjailijoitani. Olin hämmästynyt, kun huomasin, että häneltä ilmestyi tänä vuonna Keltaisessa kirjastossa kirja, josta en ollut kuullutkaan. Routakuun aika on ilmestynyt suomeksi aikaisemmin kirjakerhon yhteisniteessä 1989, mutta sitä en ollut huomannut.

Kirja on vuodelta 1942 ja se kuvaa nimeämätöntä valloitusarmeijaa jonkun pohjoisen maan kaupungissa. Johtajaa seuraavat valloittajat on helppo ymmärtää saksalaisiksi ja vallattu maa lienee Norja. Routakuun aika oli kielletty Saksassa ja Saksan miehittämissä maissa, eikä sitä tietysti julkaistu liittolaismaassakaan.

Alku on farssimainen, kun miehittäjien päällikkö eversti Lanser tulee tapaamaan pormestari Ordenia ja pormestarinna valmistelee miestään tapaamiseen. Tunnelmat vakavoituvat nopeasti ja synkkenevät ajan kuluessa ja miehityksen jatkuessa. Miehitysarmeijan upseereja kuvataan enemmän kuin kaupunkilaisia, eikä heilläkään mene hyvin. Kaupunkilaisista löytyy vastustushalua ja urheita tekoja pormestarin keittäjästä nuoreen naiseen, jonka mies tapettiin miehityksen alussa.

Vaikka Routakuun aika on kirjoitettu toisen maailmansodan aikaan, niin sen sanoma ei ole vanhentunut. Jo siksi suosittelen kirjaa kaikille, sen lisäksi, miten hienosti Steinbeck on sen kirjoittanut. Sanoman kertoo pormestari Orden puhuessaan eversti Lanserille:
”Ihmiset eivät pidä siitä että heidät valloitetaan, herra eversti, ja siksi heitä ei voi valloittaa. Vapaat miehet eivät voi aloittaa sotaa, mutta kun sota on aloitettu, he voivat taistella vastaan vaikka ovat tappiolla. Laumaihmiset, yhden johtajan seuraajat, eivät pysty siihen ja siksi laumaihmiset aina voittavat taistelut ja vapaat ihmiset voittavat sodat.”
Suositun kirjailijan uudelleen ilmestynyttä kirjaa on luettu paljon. Arvioita mm. blogeissa Luettua elämää, Oksan hyllyltä ja Eniten minua kiinnostaa tie (jossa on näköjään lainaus samasta kohdasta, jonka minä valitsin).

John Steinbeck: Routakuun aika
Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen
Tammen Keltainen kirjasto 2016, 149 s.
Aiemmin julkaistu SSKK:n yhteisniteenä 1989
Englanninkielinen alkuteos The Moon is Down 1942

13 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä hyvä kirja. Kirjassa oli Steinbeckin mustaa huumoria vakavasta aiheesta. Ajatella kirja on todella vanha, julkaistu 1942.
  Telkkarissa oli norjalainen tv-sarja Miehitetty talvella ja ajattelin tätä kirjaa, kun katsoin sarjaa. Jo Nesbon en tiedä vinkki vai käsis vai mikä oli Miehitetyn pohjana. Luki sarjan alussa.
  Saksahan miehitti myöskin Norjan toisen maailmansodan aikana monen muun maan ohessa, Venäjä miehitti myöskin ja viime aikoinakin on sitä harrastanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, minulta on taas tuo sarja jäänyt kokonaan huomaamatta.

   Poista
 2. Steinbeck oon myös minun suosikkikirjailijoitani. Luin Routakuun ajan aivan innoissani, koska se oli niin tuttua Steinbeckia ja toisaalta myös aivan uusi juttu, koska en ollut kirjasta kuullutkaan aiemmin.

  Pormestari Ordenista kasvoi sankari, ja tuo lainaus kirjasta on loistava ja niin tosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli hienoa löytää aivan "uusi" Steinbeck!

   Poista
 3. Kirjan arvoa vain nostaa se, että se on ollut kielletty kirja niin monessa maassa. Steinbeeck osasi tiivistää vahvan viestin tähän lyhyeen kirjaan. Olen itse innostunut Steinbeckistä vasta näin blogiaikana, ja on hienoa että häneltä vielä ilmestyy uusia käännöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten varmaan vielä hienoja Steinbeckeja kokematta.

   Poista
 4. Steinbeckin erinomaisuutta on sanoa asia suhteellisen tiiviisti ja selkeästi. Juuri tätä en ole lukenut mutta useita teoksia kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin kannattaa lukea. Lyhyt ja tiivis kirja, jolla on sanoma.

   Poista
 5. (koulun jälkeen en häntä lukenut, muutama kirja odottaa hyllyssäni)

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Månen har gått ner, näin sen tos alhaal.

   Poista
  2. Kirjoitan aina käännöskirjojen alkuperäisen nimen postauksen loppuun.
   Lue tämä, jos et ole vielä lukenut. Suosittelen!

   Poista
  3. (hyvä tapa, minäkin yritän usein)

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.