maanantai 25. heinäkuuta 2016

Kate Atkinson: Kaikkein vähäpätöisin asia

Kaikkein vähäpätöisin asia on Atkinsonin Jackson Brodie -sarjan toinen osa. Ensimmäisen, nimeltään Ihan tavallisena päivänä, luin aiemmin tänä vuonna.

Edellisen kirjan lopussa Brodie sai suuren perinnön, jonka turvin hän on nyt ostanut pienen tilan Ranskasta ja jättänyt yksityisetsivänä toimimisen. Kaikkein vähäpätöisin asia tapahtuu Edinburghissa, jossa Brodie on naisystävänsä Julian vuoksi. Julia on näyttelijä ja osallistuu teatterifestivaaleille. En ole käynyt Edinburghissa, mutta siellä käyneiden on varmaan helppo tunnistaa tapahtumapaikkoja.

Brodie on selvästi kyllästynyt toimettomuuteen ja hän joutuukin Edinburghissa (epäuskottavan) usein kuin tilauksesta todistajaksi tai osalliseksi vaarallisiin tilanteisiin. Ensimmäiseksi Brodie näkee peräänajon, joka johtaa pahoinpitelyyn. Seuraavaksi hän löytää merestä nuoren naisen ruumiin. Sitten hän törmää alun pahoinpitelijään ja kuolleen naisen kaksoisolentoon ja niin edelleen. Brodie tuntuu suorastaan nauttivan, varsinkin kun suhteessa Juliaan kaikki ei ole kohdallaan.

Pidin enemmän sarjan aloitusosasta, jossa oli selkeä teema, mutta Kaikkein vähäpätöisin asia oli ihan sopivaa luettavaa kesäloman bussimatkalle. Kirjassa oli kyllä yksi oikein onnistunut hahmo, Gloria, hämärin menetelmin menestyneen paikallisen suurliikemiehen perinteiseltä vaikuttava kotirouva. Gloria järjestää yllätyksen, joka sai ainakin minut hymyilemään tyytyväisenä.

Jostain syystä lukemani pokkaripainoksen takakansiteksti kuvasi kirjaa Ihan tavallisena päivänä, eikä tätä kirjaa.

Kate Atkinson: Kaikkein vähäpätöisin asia
Suomentanut Kaisa Kattelus
Schildts & Söderströms 2013, 389 s.
Englanninkielinen alkuteos One Good Turn 2006

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut sarjan ensimmäisen osan, eikä se oikein vakuuttanut. Sarjakolmonenkin löytyy hyllystäni, ja ehkäpä tämä sinun juttusi antoi tarpeelliset tiedot Brodien vaiheista tässä kakkososassa, jotta olen niistä kärryillä kun aikanaan aloittelen kolmosta (Eikö vieläkään hyviä uutisia?). Luulen, että Kaikkein vähäpätöisin asia jää minulta väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykkösosasta voi minusta siirtyä kolmoseen kunhan tietää tuon, että juttu Julian kanssa on ohi. Lisäksi tässä viriteltiin romanssia Brodien ja edinburghilaisen komisarion välille.

   Poista
 2. Atkinson on hyvin suosittu Briteissä, mutta jostain syyst minua on arveluttanut hänen kirjoihinsa tarttuminen. Tekee kuitenkin mieli kokeilla eli voisi ainakin sen ykköskirjan lukaista ja katsoa, josko jatkaisi sarjan parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin ykkösosasta. Sitä kannattaa kokeilla.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.