tiistai 5. heinäkuuta 2016

Naisten aakkoset: E


Olen päässyt naisten aakkosissa kirjaimeen E. Kysymyksethän ovat:
 1. Kuka on suosikkikirjailijasi?
 2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
 3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

E oli helppo kirjain, jossa tiesin heti, mitä vastaan.
 1. Eeva Kilpi. Hänen runonsa ovat näennäisesti yksinkertaisia, mutta sanovat paljon. Luen niitä usein. Kuvassa on Kilven varhaistuotantoon kuuluva menestysromaani Tamara, mutta olen lukenut myös hänen myöhempää tuotantoaan kuten hienot sota-aikaan sijoittuvat muistelmaromaanit.
 2. Elina Salo. Ihana näyttelijä, jonka olen nähnyt muutaman kerran näyttämöllä (helsinkiläisyyden etuja). Varsinkin muistan hänet Lilla Teaternin Kirsikkapuutarhasta. Elina Salo Aki Kaurismäen elokuvissa on unohtumaton.
 3. a) Edith Södergran. Olen lukenut Södergranilta vain kokoelmateoksen Kultaiset linnut, mutta en alkuperäisiä runokirjoja.
Aiemmat aakkoset: A, B, C, D.

17 kommenttia:

 1. hienot naiset valitsit, Helena af Enehjelm on mielenkiintoinen Helsingissä asuva kirjailija, kirjoitti ruattiks, kirjallisia esseitä, esimerkiks Virginia Woolfista, kirjastos varmasi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios! Tiedän Helen af Enehjelmin, mutta en ole lukenut häneltä mitään.

   Poista
  2. Kannattaa tutustua häneen, matkusti paljon. Miten sinä hänestä olet kuullut?

   Poista
  3. Ihan sattumalta, kun joskus etsin netistä ruotsiksi kirjoittavia suomalaisnaisia.

   Poista
 2. Ah, Elina Salo. En tiedä onko missään elokuvassa pääroolissa mutta on sivuosissa aina piristys, niin nuorempana kuin nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Kaurismäen kuvissa hän on ollut aina sivuosissa, mutta tärkeissä sellaisissa.

   Poista
 3. Elina Saloa minäkin mietin, mutta en sitten kuitenkaan valinnut (vielä) E:n kohdalla. Hän on myös verraton ääninäyttelijä Pikku Myynä Muumi-tvsarjassa mainioitten elokuvarooliensa lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntemani lapset yhdistävät Elina Salon äänen heti Pikku Myyhyn.

   Poista
 4. Hieno, kotimainen naiskattaus. :) Minäkin yhdistän automaattisesti Elina Salon Pikku Myyhyn, sillä hänen äänensä sopii niin hyvin Myyn persoonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tähän sattuikin tulemaan pelkästään suomalaisia.

   Poista
 5. Niinpäs onkin meillä kaksi samaa, eri kohdissa vain :) Eeva Kilven runot ovat aivan ihania, ja ehdottomasti suosittelen tutustumaan myös Edithin runoihin laajemminkin. Hieno valinta on myös Elina Salo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Södergrania niin vähän; siksikin Kilpi ja Södergran näin päin.

   Poista
 6. Tämä haaste innostaa melkein väkisin pohtimaan omiakin suosikkeja. :) Kilpi ja Södergran olisivat olleet todennäköisesti omiakin valintoja, upeita kirjoittajia. Elina Salo on jäänyt itselle hieman kaukaisemmaksi. Niissä rooleissa, missä olen hänen työhönsä törmännyt, hän on osoittautunut todella karismaattiseksi näyttelijäksi. Täytyykin bongailla hänen roolisuorituksiaan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina Salo on noussut suosikikseni nimenomaan Aki Kaurismäen elokuvien kautta.

   Poista
 7. Minäkin sijoitin Kilven ja Södergranin tähän kirjaimeen. Kilven runot! Oletko lukenut kirjan Lapikkaita? Minua se ihastuttaa.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.