keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Joseph Roth: Kapina

Andreas Pum oli ensimmäisen maailmansodan veteraani.
”Mihin hän oli uskonut? Jumalaan, oikeudenmukaisuuteen, hallitukseen. Häneltä meni sodassa jalka. Hän sai kunniamerkin mutta ei edes proteesia. Hän kantoi vuosia ylpeänä ristiään. Lisenssi, lupa veivata posetiivin kampea talojen pihoilla oli tuntunut hänestä suurelta palkinnolta. Mutta maailma näytti hänelle yhtenä päivänä, että se ei ollutkaan niin yksinkertainen kuin hän oli hurskaan yksioikoisesti ajatellut. Hallitus ei ollut oikeudenmukainen.”
Kun Andreas Pum pääsi sotasairaalasta, hänellä meni jonkin aikaa hyvin, ainakin omasta mielestään. Hän löysi jopa vaimon vammastaan huolimatta. Mutta sitten häntä kohtasi onnettomuus rikkaan harmistuneen öykkärin muodossa. Andreas joutui yhteiskunnan rattaisiin ja sai huomata, ettei hänenlaiselleen ollut olemassa oikeutta.

Vaikka Kapina on kirjoitettu 1920-luvulla ja siinä syrjittynä on sotainvalidi, kirja on nykyisinkin ajankohtainen. Voimme ajatella Andreas Pumin tilalle kenet tahansa heikkoon vähemmistöön kuuluvan, joka kohtaa ennakkoluuloja ja itselleen käsittämätöntä byrokratiaa.

Kapina on lyhyt ja tiivis. Enimmäkseen kerronta on realistista, mutta varsinkin Andreas Pumin pään sisällä liikkuvien harhailevien ajatusten kuvaus on välillä suorastaan ekspressionistista. Ja loppujen lopuksi Andreaksen kapina jääkin vain ajatuksiin.

Minä pidin tästä kirjasta, josta en ollut ennen kuullutkaan ja joka osui käsiini kirjastossa aivan sattumalta.

Joseph Roth: Kapina
Suomentanut Ilona Nykyri
Atena 2002, 165 s.
Saksankielinen alkuteos Die Rebellion 1924

4 kommenttia:

 1. Jaaha, tämä meni lukulistalle siihen Radetzky-marssin viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapina ja Radetzky-marssi sopisivatkin lähekkäin luettaviksi. Kapina on Rothin alkupään tuotantoa ja Radetzky-marssi myöhäisempää. Siinä välissä ainakin hänen poliittiset näkemyksensä muuttuivat osittain.

   Poista
 2. Oho, tämäpäs vaikuttaa kiintoisalta. Merkitsen heti ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sattuu löytämään tällaisia entuudestaan tuntemattomia hyviä kirjoja.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.