lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuoden 2016 kirjat paketissa

Vuoden viimeisenä päivänä on hyvä tehdä pieni yhteenveto lukemisista. Minä pidän tilastoista, siksi yhteenvetoni on tällainen.

Luin 69 romaania. Niistä 21 oli dekkareita tai trillereitä ja 3 nuortenkirjoja. Muuten luin monipuolisemmin kuin useimpina vuosina eli 3 näytelmää, 2 runokirjaa, 2 sarjakuvakirjaa, 2 muistelmateosta ja yhden kolumnikokoelman. Tietokirjoja tuli luetuksi vain yksi. Näytelmät olivat uusi aluevaltaus. Naisten kirjoittamia teoksia oli 42 %, mikä on reilusti enemmän kuin yleensä. Siihen tähtäsinkin aloittamani haasteen Naisten aakkoset avulla. Eniten luin suomeksi, mutta muillakin kielillä tuli luetuksi hieman: 5 teosta englanniksi, 4 espanjaksi, 3 saksaksi ja 1 ruotsiksi.

Teosten kirjoitusvuodet vaihtelivat 1600-luvulta nykypäivään. 1600-luvun kirjailijoita olivat Cervantes ja Shakespeare. Vuoden 2016 kirjoja luin 3 ja niiden lisäksi 3 vuonna 2015 alkukielellä julkaistua kirjaa, joiden suomennos ilmestyi tänä vuonna. En pidä kiirettä uutuuksien kanssa.

Julkaisuvuodet.
Viereisessä kuvassa ovat kirjojen julkaisumaat. Suomalaisia kirjoja luin tavallista vähemmän. Yleensä osuus on ollut noin neljännes. Kohdassa "Muut" on teoksia seuraavista maista: 3 Irlannista, 2 Etelä-Afrikasta, Intiasta, Italiasta, Itävallasta ja Norjasta sekä 1 Kanadasta, Kiinasta, Meksikosta, Nigeriasta, Bosniasta, Kreikasta, Sveitsistä, Valko-Venäjältä, Venäjältä ja Virosta.



Suurin osa luetusta on peräisin kirjastosta. Ostettujen osuus näyttää suurelta, mutta kaikkia en suinkaan ostanut tänä vuonna, vaan moni on vanhoja antikvariaattilöytöjä.










Vuoden suosituimmat kirjapostaukseni ovat olleet

  1. Karo Hämäläinen: Yksin
  2. Carl Spitteler: Turun pommitus
  3. Andreas Tjernshaugen: Tiaisten salainen elämä
  4. J. W. von Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset
  5. Johannes Linnankoski: Laulu tulipunaisesta kukasta
Ykkönen on yllätys. Goethen ja Linnankosken suosiosta näkyy, että kirjabloggaajien klassikkohaasteita seurataan paljon. Seuraava onkin jo tammikuussa 2017.

Mitkä sitten olivat minun parhaat lukukokemukseni vuonna 2016? Ylivoimaisesti järisyttävin oli Svetlana Aleksijevitšin Tšernobylistä nousee rukous. Kaksi muuta luettua, joita olen huomannut ajattelevani usein jälkikäteen, ovat olleet Harold Pinterin näytelmä The Birthday Party ja Rosa Monteron La ridícula idea de no volver a verte, jonka aiheena ovat Marie Curie ja läheisen ihmisen menettäminen.

15 kommenttia:

  1. Julkaisuajankohtien taulukko on kiinnostava. On todella mukavaa, että blogistasi löytyy monipuolisesti vanhempia, kiinnostavia kirjoja. Hauskaa, että Spittelerin kirja on noin korkealla suosituimpien tekstien listalla. Hupaisa pikku kirja se olikin. :) Oikein hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luen myös vanhempia kirjoja, enkä pelkästään uutuuksia. Vanhoissa kirjoissa on valtavasti hyviä.
      Hyvää uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kirjasto on aivan ehdoton, yksi parhaita yhteiskunnan palveluita.

      Poista
  3. Onpa sinun lukemistosi ollut monipuolinen. Minä koin Tšernobyl-kirjan kuunnelmana, ja se oli sitenkin järisyttävä. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tšernobyl-kuunnelmasta olen kuullut paljon kehuja.
      Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  4. Sinä luet kyllä todella laadukkaita, kiinnostavia ja monipuolisia kirjoja.

    Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvää ja kirjallista uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  5. Tsernobylistä nousee rukous oli kova. Yritänpä etsiä tuon Monteron kirjan.

    Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monteron kirja oli varsin helppo lukea espanjaksi. Suosittelen.
      Menestyksekästä uutta vuotta!

      Poista
  6. Olet onnistunut lukemaan tosi monipuolisesti tänä vuonna! Olen aikonut itsekin lukea Tsernobylistä nousee rukouksen - se vaikuttaa kiinnostavalta ja on kovasti kehuttu.

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tšernobylistä nousee rukous on todella lukemisen arvoinen.
      Hyvää kirjavuotta 2017!

      Poista
  7. Luet ihailtavan monipuolisesti, niin monta eri maata ja kieltä! Olisipa hauska osata jotain muutakin vierasta kieltä kuin englantia niin hyvin, että sillä voisi lukea kirjan.

    Onnellista ja lukuisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta on mukava lukea kirjoja alkukielellä.
      Hyvää Uutta Vuotta!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.