perjantai 24. marraskuuta 2017

Zinaida Lindén: Nuorallatanssija

Nuorallatanssija on novellikokoelma, jonka kaikissa novelleissa on sama aihe. Venäläistaustainen nainen ja suomalainen mies kohtaavat. Naisten ammatit vaihtelevat siivoojasta IT-ammattilaiseen ja miesten retkeilymajan omistajasta kuvataiteilijaan. Useimmissa novelleissa kohtaaminen ei johda mihinkään pitkäaikaiseen. Usein se on vain hento mahdollisuus.

Kulttuurierot maustavat tarinoita. Suomalainen mies osoittaa rakkauttaan vaihtamalla tapetit ja kiinnostuksensa tarjoamalla termospullosta kahvia.  ”Voi tuota suomalaista vaiteliaisuutta. Milloin minä oikein totun siihen?” Venäläinen nainen pukeutuu aluksi liian hienosti. ”Aloin pukeutua mitäänsanomattomasti kunnioittaakseni paikallisia tapoja ja välttyäkseni joutumasta silmätikuksi.”

Lindén kirjoittaa kevyesti, silloinkin kun sisällössä on traagisuutta. Novellit lukee nopeasti ja luultavasti unohtaa myös, paitsi novellin Esperal. Sitä peukutan näkökulmasta (Novellihaaste 2).

Esperalissa vuorottelevat naisen ja miehen ajatukset. Kolmas näkökulma on lukijan, joka saa yhdistää heidän lyhyen tarinansa pienistä palasista, jotka tuntuvat vain sivuavan toisiaan. Esperalissa on vahvana alussa mainistsemani mahdollisuus: ”Jokainen tuttavuus on kokemus, kohottava löytö. Jokainen uusi ihminen merkitsee toivoa.”
Zinaida Lindén: Nuorallatanssija
Gummerus 2009, 179 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Lindanserskan 2009

4 kommenttia:

 1. Olen muesnellut pidempään Decsmeronea. Novellien lukeminen on lopulta helppoa yksittäin mutta kokoelmassa hankalaa että löytää oman lukunopeutensa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tapana lukea novellikokoelmaa samalla tavoin kuin romaania. Olisi varmaan parempi pitää vähän taukoa novellien välissä.

   Poista
 2. Sain hiljattain lahjaksi Lindénin novellikokoelman Rakkaus kolmeen appelsiiniin ja pidin siitä niin paljon että kerran luettuani aloitin uudelleen alusta 🙂Kiva lukea esittelysi. Alkoi tehdä mieli lukea Nuorallatanssija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olen kuullut muiltakin positiivisia arvioita kokoelmasta Rakkaus kolmeen appelsiiniin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.