keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Jaana Torninoja-Latola: Yhä katselen pilviä

Yhä katselen pilviä on Elvi Sinervon elämäkerta. Minulle Elvi Sinervo on ollut nimenomaan runoilija. En ole lukenut yhtään hänen kokonaista runokokoelmaansa, mutta yksittäisiä runoja kyllä.

Torninoja-Latola sanoo esipuheessaan:
”Ihminen rakentaa identiteettiään suhteessa toisiin ihmisiin ja siksi elämäkerrassa on tarpeellista ottaa huomioon myös kohteen sosiaalinen ympäristö ja merkittävimmät ihmissuhteet.”
Kirjan mukaan Elvi Sinervon tärkeimmät ihmiset olivat hänen sisarensa Sylvi-Kyllikki ja Aira sekä miehensä Mauri Ryömä. Ryömä vaikutti Sinervon poliittisiin näkemyksiin, mutta oli myös hänen suurin tukijansa taiteellisella uralla.

Elvi Sinervon henkinen viitekehys oli vasemmistoälymystö. Hän oli 1930-luvulta alkaen aktiivinen toimija erilaisissa poliittisissa järjestöissä ja kulttuuriyhdistyksissä. Hän oli esimerkiksi Kirjailijayhdistys Kiilan perustajajäsen. Kommunisti hänestä tuli vasta kun hän joutui toisen maailmansodan aikana ensin turvasäilöön ja sitten tuomittuna vankilaan. Yhä katselen pilviä sopii luettavaksi Elvi Sinervosta kiinnostuneiden lisäksi kaikille, jotka haluavat lisää tutkittua tietoa Suomen poliittisesta historiasta 1940-luvun molemmin puolin.

Elvi Sinervo oli enemmän taiteilija kuin poliitikko. Elämäkerta taustoittaa hänen teoksiaan ja sijoittaa ne omaan aikaansa. Tekee mieli lukea Sinervolta jotakin, vaikka vankilassa syntynyt runokokoelma Pilvet. Hänen kirjallinen tuotantonsa jäi valitettavan suppeaksi. Kirjoittaminen loppui kokonaan, kun hänen miehensä kuoli vuonna 1958. Sen jälkeen Sinervo keskittyi suomentamiseen, jota hän oli toki tehnyt aiemminkin. Huomasin, että omasta hyllystänikin löytyy Sinervon suomentamia kirjoja, esimerkiksi Ivo Andrićin Konsulit ja Bertolt Brechtin Setšuanin hyvä ihminen.

Kirjailija Torninoja-Latola on tutkija, ja sen kirjasta huomaa. Elämäkerta perustuu laajaan lähdeaineistoon. Kirjassa on kunnollinen lähdeluettelo ja henkilöhakemisto. Viittauksia on lähes 800. Luen paljon mieluummin tällaista perusteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa elämäkertaa kuin viime aikoina yleisiä fiktiivisiä tulkintoja historiallisista henkilöistä. Kaiken lisäksi Yhä katselen pilviä on kirjoitettu niin hyvin, että sitä lukee kuin romaania.

Jaana Torninoja-Latola: Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä
Into 2017, 488 s.

**********
Tällä kirjalla aloitan Helmet-haasteen 2018. Kirja sopii kohtaan 20. Taiteilijaelämäkerta.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta. Sinervoon liittyvää Kirjailijan talossa -kirjaa olen joskus kirpparilla katsellut, mutta vielä en ole siihen tutustunut. Minua kiinnostaa muun muassa ajankuva.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.