tiistai 2. tammikuuta 2018

Lyhyt yhteenveto vuoden 2017 lukemisista

Vuonna 2017 luin 71 kirjaa. Samaa luokkaa lukumäärä on yleensä ollut, joskus vähän suurempi. Siihen olen tyytyväinen, että lukemisiini sisältyi useampia genrejä kuin tavallisesti. Usein olen lukenut pelkkiä romaaneja, mutta nyt luin kaksi esseekokoelmaa, kaksi runokirjaa, kaksi näytelmää ja kuusi tietokirjaa. Tietokirjoista kolme oli muistelmia. Lastenkirjojakin luin kaksi. Dekkareita tulee aina vain luetuksi paljon, nytkin 20.

Suurimmaksi osaksi luin kirjat suomeksi. Kuusi kirjaa oli espanjaksi, kaksi englanniksi ja yksi saksaksi ja ruotsiksi.

Kirjojen julkaisuvuosista olen aina pitänyt kirjaa. Vaikka 2010-luvulla julkaistuja kirjoja on eniten, niin vuonna 2017 ilmestyneitä kirjoja luin vain kolme.
Kirjojen julkaisuvuodet
Suomalaisten kirjailijoiden kirjoja luin poikkeuksellisen paljon. Yleensä suomalaisten osuus on ollut noin neljäsosa tai pienempi. Suomi 100 -vuosi vaikutti tähän. Samoin innostuin lukemaan joitakin vanhempia suomalaisia naiskirjailijoita. Irlantilaiset kirjat nousivat korkealle siksi, että kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa Irlannissa. Kohdassa "Muut" on kaksi kirjaa Norjasta ja Kiinasta, ja yhden kirjan maat Australia, Egypti, Intia, Kanada, Puola, Romania ja Tanska.

Noin puolet lukemistani kirjoista lainaan kirjastosta. Lainattujen kirjojen osuus oli vuonna 2017 hieman tavallistakin suurempi. Arvostelukappaleita kirjoistani oli vain kolme ja niistäkin kaksi olin saanut jo vuoden 2016 kirjamessulla.
Suurin muutos lukemisissani oli nais- ja mieskirjailijoiden osuuksissa. 52 % oli naisten kirjoittamia kirjoja ja 48 % miesten. Yleensä luen enemmän mieskirjailijoita, suhde on ollut 2/3 ja 1/3. Muutos johtuu pitkälti Naisten aakkoset -sarjastani. Sen vaikutuksesta olen lukenut muitakin naiskirjailijoita kuin kyseiseen sarjaan kuuluvia.

Osallistuin viime vuonna Ylen ja kirjabloggaajien yhteiseen 101 kirjaa -projektiin, jossa sain arvonnan tuloksena blogattavakseni minulle rakkaan ja tutun Sinuhen. Näihin vuosikatsauksiini olen liittänyt listauksen klikatuimmista kirjapostauksistani ja Sinuhe oli nyt tietysti ylivoimainen. Viisi luetuinta postaustani olivat:
 1. Mika Waltari: Sinuhe
 2. Mo Yan: Punainen durra
 3. Maria Jotuni: Arkielämää
 4. Leena Lehtolainen: Tiikerinsilmä
 5. Gao Xingjian: Vaarin onkivapa
Omista lukukokemuksistani muistiin jäävimmät olivat (Sinuhen jätän tästä pois omaan luokkaansa) Aino Kallaksen Sudenmorsian, Selma Lagerlöfin Jerusalem ja lastenkirja Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes (iltasatuja kapinallisille tytöille).

7 kommenttia:

 1. Sinulla oli vaativa kirja blogattavana 101 kirjaa-haasteessa. Hatunnosto!
  Hieno Satavuotias Suomi-vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Sinuhe oli minulle niin tuttu, että en kokenut siitä bloggaamista vaativaksi.

   Poista
 2. On havainnollistavaa nähdä lukemasi kirjat myös diagrammeissa. :) Itse puolestani luen todella paljon naisten kirjoja, en luultavasti pystyisi osallistumaan Miesten aakkosiin, jos sellainen haaste olisi. :D Hyvää lukuvuotta ja onnea vuoteen 2018!

  VastaaPoista
 3. Näitä toisten tilastoja ja lukukatsauksia on aina mukava seurata. Minä pyhitin viime vuoden käytännössä kokonaan kotimaisille kirjille. Sinä olet lukenut tosi kansainvälisesti.Sudenmorsian jäi minullekin voimakkaasti mieleen, kun sen muutama vuosi sitten luin.

  Antoisaa lukuvuotta 2018!

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.