sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Matti Rönkä: Yyteet

Matti Röngän Yyteet yhdistää Tuntemattoman sotilaan ja nykyajan työelämän, kuten varmaan kaikki kotimaisia uutuuskirjoja seuraavat jo tietävät. Tuntemattoman sotilaan tutut hahmot on tuotu tietotekniikkayritykseen. Firman uusi toimitusjohtaja on nimeltään Tanja Lammio ja kaikki Tuntemattomansa lukeneet ymmärtävät, mitä häneltä on odotettavissa.

Kertojana on aina sympaaattinen Ville Koskela. Hietanen, Rahikainen, Lehto, Riitta Oja, Kari Luoto ja kumppanit työskentelevät Linnan luomaa luonnettaan vastaavissa tehtävissä. Voisiko Rahikainen olla muuta kuin myyntimies? Myös Rocca ja Suzy ilmestyvät paikalle aikanaan. Minua ilahdutti Vanhalan iso rooli humoristina. Hänen sanaväännöksensä naurattivat, vaikka loppua kohti niihin alkoi vähän kyllästyä.
”Steve Jobs ratsasti Appleja katsellen”, Vanhala sanoi ja tyrskähteli itsekseen. ”Nokian menestyslaulun kirjoitti Repe Puhelismaa. ”
Mukavaa oli myös löytää Tuntemattomasta suoraan tai lähes suoraan otettuja lausahduksia kuten Korsumäen ”Kai minä perheen jätän tänne.” ja Lahtisen ”meidän nilkit painaa perässä”.

Sitten kirjassa on tuo toinen puoli eli myllerrykseen joutuva yritys. Organisaatio uusitaan, strategia myös. Vanhan perheyrityksen leppoisat säännöt hylätään. On konsulttikieltä, uutta avokonttoria ja lopulta myös ne yyteet. Tuttua monelle työntekijälle, minullekin. Tuntemattoman hahmot reagoivat kukin tavallaan. Muutosvastarinta on kova, eivätkä kaikki selviydy.

Yyteet on nopealukuinen, aika itsestäänselvä, kun tietää idean. Ei kannata lukea, jos ei tunne hyvin Tuntematonta sotilasta. Jos tuntee (kuten minä), saa enemmän irti.

Mieheni kommentti: sekava, ja väkisin runnottu kuin Rokan vyörytys.

Matti Rönkä: Yyteet
Gummerus 2017, 251 s.

***********
Helmet-haaste: 46. Kirjan nimessä on vain yksi sana.

4 kommenttia:

 1. Mukava lukea, että pidit kirjasta ja Tuntemattoman hahmojen käytöstä sen henkilögalleriassa!
  Teos oli todella nopealukuinen, mutta itse allekirjoitan Miehesi kommentin juuri samoin perusteluin eikä mielestäni tämä yhteys moneen kertaan luettuun mainioon Tuntemattomaan toiminut edukseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin hahmojen vertaamisesta lukiessa Tuntemattomaan, mutta muuten olen aika lailla samaa mieltä mieheni ja sinun kanssasi.

   Poista
 2. Minulle tämä oli positiivinen yllätys kaikin puolin. En ole vielä ehtinyt bloggaamaan, mutta Tuntematon sotilas -teema pyöri mielestäni tässä mukana tosi hyvin.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.