sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Kuukauden nobelisti Günter Grass: Minun vuosisatani

Günter Grassin Minun vuosisatani pitää sisällään 100 lukua, yhden jokaista vuotta kohti alkaen vuodesta 1900 ja päättyen vuoteen 1999. Grass on poiminut kustakin vuodesta jonkun asian tai tapahtuman tarkasteltavaksi ja kertojat ja näkökulmat vaihtelevat.

Vuosisadan aikana tiede ja tekniikka kehittyivät. Runoilija Else Lasker-Schüler kuvaa Wuppertalin riippuradan avajaisia 1901. Rata on edelleen olemassa ja käytössä. Äänilevyteollisuus syntyi 1907, Zeppelin luovutettiin sotakorvauksena Yhdysvaltoihin 1924, nisäkkäiden kloonaus onnistui 1997, kertojina myyntimies, lentomekaanikko ja geenitutkija.

Kirjailijoista tarinoissa ovat mukana esimerkiksi Erich Maria Remarque ja Ernst Jünger, joita tutkija haastattelee I maailmansodan kokemuksista 1914-1918, sekä Bertolt Brecht ja Gottfried Benn, joiden tapaamista eräs opiskelija todistaa 1956.

Vuoden 1954 jalkapallon maailmanmestaruusottelua kuunnellaan radiosta. Silloin vasta sodasta toipumassa ollut Saksa voitti yllättäen Unkarin. Vuoden 1974 MM-kisoissa Länsi-Saksa ja Itä-Saksa joutuivat pelaamaan vastakkain. Grass on laittanut ottelua seuraamaan Willy Brandtin lähipiiristä kiinni saadun kaksoisagentin otsikolla Millaista on kokea itsensä kahtena.

1900-luku oli ääri-ilmiöiden ja suurten sotien vuosisata. Grassin kertomuksista jäävät mieleen vastenmielisenä juutalaisen runoilijan Heinrich Mühsamin tökerön brutaali murha Oranienburgin keskitysleirissä 1934 ja ihailtavana raunioiden raivaus, jota ’Berliinin rojunaiset’ tekivät käytännössä käsin 1946.

Kirjan sadasta luvusta voisi nostaa esille mitkä tahansa. Aiheiden ja näkökulmien kirjo on laaja. Vuosisadan loppua lähestyttäessä Grass on itse monen tarinan kokijana, esimerkiksi kun hän oli mukana Willy Brandtin vaalikampanjassa 1965, kun hän piirsi happosateiden tuhoamia metsiä Erzgebirgessä 1988 – ja kun Berliinin muuri murtui 1989.

Minun vuosisatani ei ole perinteinen kaunokirjallinen teos. Voin suositella sitä kaikille historiasta kiinnostuneille. Näkemys on tietysti Grassin niin kuin hän jo kirjan nimessä korostaa.

Grassin kirjoja on suomennettu paljon. Seuraavassa joitakin linkkejä blogikirjoituksiin:
Kissa ja hiiri, Nipvet
Aivoituksia, Kirja-aitta
Rottarouva, Keltainen kirjasto
Häpeän kieli, Seppo-Zen-selällään
Avarammille aloille, Keltainen kirjasto
Ravunkäyntiä, Nannan kirjakimara
Sipulia kuoriessa, Keltainen kirjasto
Taikalaatikko, Luettua elämää
Grimmin sanat, Oksan hyllyltä

Lyypekissä on Günter Grassin museo talossa, jossa Grassilla oli toimistonsa. Kävin siellä muutama vuosi sitten. Museossa esitellään Grassia kirjailijana ja kuvataiteilijana. Siellä on myös muiden taiteilijoiden näyttelyitä.
Günter Grassin museo
Günter Grass: Minun vuosisatani
Tammen Keltainen kirjasto 1999, 395 s.
Suomentanut Oili Suominen
Saksankielinen alkuteos Mein Jahrhundert 1999

***********
Sain kirjan äidiltäni, joten se kuuluu Helmet-haastessa kohtaan 10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Olen lukenut tämän lisäksi vain Peltirummun, joka oli hyvä, vaikka vähän liian rönsyilevä minun makuuni, ja Kampelan, josta en pitänyt lainkaan.

   Poista
 2. Ainoa lukemani Grass on Kissa ja hiiri (joka linkittyy Peltirumpuun ja mutta muuten ei ole kovin rönsyilevä) ja lisää on pitänyt lukea, ja tämä teos kuulostaa kyllä kiinnostavalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit hyvinkin pitää tästä. Kampelaa en suosittele.

   Poista
  2. Huojentavaa, että sinäkään et pitänyt Kampelasta. En muista Peltirummusta mitään, muistaakseni luin joskus, semmoinen liikasanaisuus jäi mieleen. Kampelan jätin kesken - ja nämä kaksi leimaavat mielikuvaani Grassista, joka ei ole erityisen hyvä. Kuivakiskoinenkin. Tämä kirja kiinnostaa ideana ja ilmeisesti tämä sinullakin paransi makua kirjailijasta.

   Poista
  3. Lukiessani blogikirjoituksia linkkejä varten huomasin, että ilmeisesti ei kannattaisi muodostaa mielikuvaa Grassista pelkästään Peltirummun ja Kampelan perusteella, vaikka ne lienevät kaksi hänen tunnetuinta teostaan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.