maanantai 23. heinäkuuta 2018

Paula Havaste: Tuulen vihat

Tuulen vihat on 1100-luvulle sijoitettu romaani. Aikakausi on kerrottu takakannen tekstissä, mutta jos sitä ei lue, aika selviää siinä vaiheessa, kun lukija ymmärtää päähenkilöiden nimistä yhteyden erääseen tunnettuun historialliseen (tai myyttiseen) tapahtumaan.

Kertte on aikakauden mittapuun mukaan varakkaan talon tytär. Hänen äitinsä on kuollut pian tytön syntymän jälkeen. Isoveli Sule on sairas ja isä Paimio kiukkuinen ja herkkä lyömään. Koska Sule ei voi ryhtyä isännäksi, Kertte perii talon. Isän sairastuttua Kerten on hankittava kotivävy, ja hän löytääkin markkinoilla kerran aikaisemmin tapaamansa Larrin, josta tulee kaikkien talon asukkaiden hyväksymä uusi isäntä.

Sule  saa sairauskohtauksia, joiden jälkeen hän kertoo muutamalla sanalla ennustuksia, jotka pitävät paikkansa. Kertte puolestaan näkee tuvassa kuolleiden ihmisten hahmoja, ja yhden talon ympärillä pyörivän kuolleen tytön kanssa hän pystyy puhumaankin. En yleensä pidä realistiseen tarinaan sotketuista yliluonnollisista ilmiöistä, mutta tässä täytyi hyväksyä Kerten näyt menneen ajan taikauskoon kuuluviksi. Talonväki tekee muutenkin taikoja koko ajan onnettomuuksien välttämiseksi ja suojatakseen itseään. Taioista ja enteistä on listaus kirjan lopussa.

Kertte varttuu tytöstä nuoreksi neidoksi ja vaimoksi. Vuodenkiertoja on monta ja niihin liittyviä puuhia ja talon töitä kuvaillaan niin, että kirja käy välillä toisteiseksi. Kertte on kuitenkin mainio päähenkilö. Hän on kipakka ja arvonsa tunteva talon tytär. Hän ei hyväksy naisen alistettua asemaa. Vaikka Kerten elinolosuhteita voi pitää varsin hyvinä, hän kaipaa jotakin muuta, pois pienestä mökistä, ulkopuoliseen tuntemattomaan maailmaan.

Kerten ja hänen läheistensä elämässä tapahtuukin lopulta mullistus, joka muuttaa kaiken. Jatkoa voi lukea seuraavaksi kirjasta Maan vihat. Ehkä minäkin vielä palaan Kerten pariin.

Osallistun tällä postauksella blogin Tuijata. Kulttuuripohdintoja Naistenviikkohaasteeseen. 1100-luvun Kertte on varhainen naisasianainen.

Paula Havaste: Tuulen vihat
Gummerus 2014, 383 s.

6 kommenttia:

  1. Luin koko Havasteen sarjan ja viihdyin hyvin, vaikka tuota toisteisuutta oli. Mielenkiintoisia olivat kakkoskirjassa sen ajan Tukholman elämän ja kolmoskirjassa Räävelin (Tallinnan) elämän kuvaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskiaikainen Tukholma ja Rääveli kuulostavat kiinnostavilta!

      Poista
  2. Minä myös nautin sarjasta (vaikka välille Kertte otti hermon päälle). Työn ja uskomusmaailman kuvaus kiinnosti, kuten yleensäkin elävöitetty historia. Kiitos haasteosallistumisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertte ei todellakaan ole yksinomaan miellyttävä naishahmo.

      Poista
  3. Sait minut kiinnostumaan tästä. Onko kirja muuten joissain kohdin rankka tai raaka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole rankka eikä raaka. Rauhallisin mielin voi lukea.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.