lauantai 14. heinäkuuta 2018

Merete Mazzarella: Alma

Tutkija, historioitsija Alma Söderhjelm (1870-1949) oli Suomen ensimmäinen nainen, joka sai dosentuurin, sekä ensimmäinen nainen professorina. Hän oli myös ensimmäisiä naisia, joka pääsi ylioppilaaksi ja väitteli tohtoriksi. Ilman Merete Mazzarellan kirjaa Alma – Edelläkävijän tarina en olisi edes kuullut Alma Söderhjelmistä!

Jälkisanoissaan Mazzarella sanoo, että kirja on romaani. Se ei siis ole elämäkerta. Mazzarella on kuitenkin perehtynyt runsaaseen tausta-aineistoon kuten Alman kirjeisiin, päiväkirjaan ja viiteen muistelmateokseen. Hän on halunnut tuoda Alman oman äänen kuuluville. (Käytän tässä pelkkää etunimeä Alma kirjan nimen mukaisesti.)

Kirjassa Alma muistelee elämäänsä, kun hän on Saltsjöbadenin kylpylähotellissa hoidettavana. Vanhan naisen ajatukset hyppivät tapahtumasta ja ihmisestä toiseen, ja pysähtyvät joskus myös hoitajiin.

Alma asetti tavoitteensa jo nuorena: "[- -] voisin opetella elävöittämään historiallisia tapahtumia, eläytymään historiallisiin henkilöihin ja tulkitsemaan heitä. Siitä tuli minun elämäntyöni."

Tutkijana Alma erikoistui Ranskan vallankumoukseen. Hänen väitöskirjansa käsitteli lehdistön toiminnan ehtoja vallankumouksen vuosina. Tutkimustaan hän pääsi tekemään Pariisiin, josta tuli hänen ihannekaupunkinsa. Alma asui sekä Suomessa että Ruotsissa. Hän oli ilmeisesti jopa tunnetumpi Ruotsissa. Hän oli uskomattoman työteliäs. Laajan tieteellisen tuotannon lisäksi hän kirjoitti romaaneja, näytelmän, runoja, sekä pakinoita ruotsalaisiin lehtiin. Hän teki jopa yhden elokuvakäsikirjoituksen.

Olisin mielelläni lukenut enemmän Alman yliopistourasta kuin hänen seuraelämästään, mutta kyllä näinkin tuli selväksi, kuinka vaikeaa pioneerilla oli. Häntä vähäteltiin jopa silloin, kun hän oli professorina Åbo Akademissa. Alma ei mennyt koskaan naimisiin ja siitä seurasi yksityiselämässäkin omituisuuksia. Kun hän oli Suomessa, hänen odotettiin asuvan vanhempiensa luona. Hän joutui tarjoilemaan vieraille kahvia, vaikka hänen olisi pitänyt viimeistellä väitöskirjaansa.

Alma halusi olla yksilöllinen ja vapaa. Hän oli monilapsisen perheen kahdeksasta tytöstä seitsemäs, eikä tuntenut itseään yksilöksi tyttöjoukossa. Perhe oli yläluokkaa. Isä oli tuomari ja toimi Bobrikovin aikaan prokuraattorina (vastasi oikeuskansleria). Alma tapasi elämänsä aikana monia kuuluisuuksia, esimerkiksi nuoren tytön, josta tuli sittemmin Aleksandra Kollontai. Monet Alman ystävistä olivat kuuluisuuksia kuten Mauritz Stiller ja Hjalmar Bergman.

Almasta tuli vapaa, vapaa myös rakkaussuhteissaan. Hänestä tuli yksilö. ”On ollut taistelua olla yksilö.”


Merete Mazzarella: Alma – Edelläkävijän tarina
Suomentanut Raija Rintamäki
Tammi 2018, 270 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Alma 2018

***********
Koska kirjan koko nimi on Alma – Edelläkävijän tarina, se sopii Helmet-haastessa kohtaan 28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä.

4 kommenttia:

  1. Tulossa kirjastosta. Odotan innolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, tämä kannattaa kyllä lukea. Odottelen, mitä sinä pidät.

      Poista
  2. Kuulostaa mielenkiintoiselta! En minäkään ole Alma Söderhjelmistä aiemmin kuullut. Merete Mazzarellan tietokirjoista olen tykännyt niin paljon, että täytyy kyllä lukea tämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut muita Mazzarellan kirjoja, en romaaneja, enkä tietokirjoja. Alman perusteella voisin lukea häneltä muutakin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.