lauantai 15. syyskuuta 2018

Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat

En ollut huomannut Maailman mittaajia,  kun kirja ilmestyi vuonna 2007. Hyvä että löysin sen nyt sattumalta kirjastosta, sillä Maailman mittaajat on aivan herkullinen teos.

Mittaajat ovat kaksi saksalaista tiedemiestä, jotka elivät samaan aikaan 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Carl Friedrich Gauss on yksi maailmanhistorian kuuluisimpia matemaatikoita, kaikkien aikojen suurimpana matemaatikkonakin pidetty. Alexander von Humboldt oli luonnontieteilijä ja tutkimusmatkailija. Hän ei ole nykyisin yhtä tunnettu kuin Gauss, mutta aikanaan hänen Etelä-Amerikkaan suuntautuneet matkansa tekivät hänestä kuuluisuuden.

Molemmat miehet mittasivat ihan konkrettisesti. Humboldt mittasi Euroopan vuorien ja kukkuloiden korkeuksia jo ennen varsinaista kohdettaan eli Amerikkaa. Gauss joutui rahapulassaan joskus työskentelemään maanmittarina, vaikka olisi mieluummin istunut työhuoneessaan kynän ja paperin äärellä. Gauss mittasi maailmaa ajatuksen tasolla. Hän pohti avaruuden kaarevuutta jo paljon ennen Einsteinia.

Maailman mittaajat ei ole herrojen elämäkerta, vaan romaani. Kummankin elämänvaiheet tulevat kyllä selvitetyksi, mutta tietysti kirjailija on käyttänyt paljon mielikuvitustaan. Tämä kirja vei minut heti mukanaan, niin vetävästi se on kirjoitettu. Päähenkilöiden lisäksi siinä esiintyy muita aikansa kuuluisuuksia Goethestä alkaen. Vilahteleepa sellaisiakin nimiä kuin Bessel ja Moebius, joita näkee harvemmin muualla kuin matematiikan kirjoissa.

Humboldtin osuuksissa on paljon huumoria, etenkin hänen suhteessaan Etelä-Amerikan matkalla mukana olleeseen kasvitieteilijään Aimé Bonplandiin. Miehet olivat välillä kovin erimielisiä. Kun matka eteni hitaasti ja Bonpland ehdotti, ettei mitattaisi kaikkia mäkiä, Humboldtin vastauksesta näkyy tutkijan perustavanlaatuinen asenne.
”Humboldt mietti. Sitten hän sanoi että se ei käy, valitettavasti. Kukkula jonka korkeutta ei tiedä loukkaa järkeä ja saa hänet rauhattomaksi. Ihminen ei voi kulkea eteenpäin määrittämättä jatkuvasti omaa asemaansa.”
Maailman mittaajat näyttää, että tutkimukseen intohimoisesti suhtautuvista tieteentekijöistä on mahdollista kirjoittaa sujuva ja jopa hauska teos, joka ei ole tippaakaan kuiva.

Suomennoksesta pieni huomautus: suomeksi ei puhuta Eukleidesin geometriasta, vaan euklidisesta geometriasta.

Sain kirjastosta Maailman mittaajien ensimmäisen painoksen, jonka on kustantanut Perhemediat Oy. Toisen painoksen julkaisi Tammi, ja Kehlmannin toinen suomennettu romaani Maine on ilmestynyt Tammen Keltaisessa kirjastossa.

Daniel Kehlmann: Maailman mittaajat
Suomentanut Ilona Nykyri
Perhemediat Oy 2007, 288 s.
Saksankielinen alkuteos Die Wermessung der Welt 2005

***********
Sen verran olen opiskellut matematiikkaa, että vaikka kirjan esittelemä herra Gauss on henkilönä aika äksy ja hankala, sijoitan kirjan Helmet-haasteen kohtaan 48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö.

8 kommenttia:

 1. Haa, kiitos tästä! Olen tykännyt Kehlmannin kirjoista (Maine ja Minä ja Kaminski), mutta tätä en ole huomannutkaan. Hmm, onkohan sitä meidän kirjastossa ollenkaan, sen verran usein tulee pyörittyä hyllyjen välissä että olisi kyllä pitänyt osua silmiin. Maanantaina seuraava tsekkaus tai tilaukseen muualta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Maailman mittaajat on Kehlmannin menestynein teos. Minunkin täytyy ottaa harkintaan nuo hänen muut kirjansa. Oli tämä sen verran hyvä.

   Poista
 2. Tämä on kyllä erinomainen romaani! Lukemisesta on jo viisi vuotta aikaa (piti luntata omasta blogista), mutta edelleen muistan, että tarina ja etenkin sen päähenkilöt olivat aivan hykerryttäviä. Suosittelen Kehlmannin muitakin suomennettuja kirjoja lämmöllä, vaikka tämä onkin mielestäni paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tullut edes tarkistaneeksi, löytyykö tästä muita blogijuttuja. Kävin nyt lukemassa sinun kirjoituksesi. Kovin samaa mieltä olemme!

   Poista
 3. Kiitos. Pitää minunkin ottaa sitten luettavaksi tämän Kehlmannin paras. Minä ja Kaminski on luettuna, ja pidin siitä näköjään. Hyvä kun on blogi mistä tarkistaa... Matematiikka on kyllä aivokopalleni vaikeaa, mutta ehkä ei tämä romaani matemaatikoista kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matematiikkaa ei tässä kirjassa tarvitse pelätä - kirjassa on vain matemaatikkoja.

   Poista
 4. Tämä voisi olla ihan hyvää aivovoimistelua. Sait kiinnostukseni heräämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava, jos kiinnostuit kirjasta. Tämä ei ole lainkaan vaikea, vaikka henkilöt ovat tieteentekijöitä.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.