sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Ursula K. Le Guin: Rocannonin maailma

Rocannonin maailma on Ursula K. Le Guinin varhaistuotantoa vuodelta 1966. Suomennos on ilmestynyt vasta 2010. Kirja kuuluu hainilaissarjaan, jonka teokset ovat täysin itsenäisiä.

Planeetta Formalhaut II on Maan kaltainen eksoplaneetta. Sillä on rautaydin ja runsashappinen ilmakehä, painovoima on vähän pienempi kuin Maassa, meret,vuoristot ja tasangot muistuttavat Maan vastaavia. Rocannonin maailman kirjoitusaikaan yhtään eksoplaneettaa ei ollut vielä havaittu. Nythän niitä on löydetty jo tuhansia.

Etnologi Rocannon on tutkimassa planeettaa, kun hänen tutkimusryhmänsä tuhotaan ja hänelle selviää, että Kaikkien maailmojen liittoa hajottavien kapinallisten tukikohta on Formalhautilla. Rocannon pitää velvollisuutenaan yrittää tuhota kapinalliset, vaikka hänen mahdollisuutensa ovat pienet. Hän aloittaa hengenvaarallisen matkan kohti seutua, jossa päättelee tukikohdan olevan.

Vaikka Rocannonin maailmassa on edellä kuvattu juoni, juonta tärkeämpää on Formalhautin älyllisen elämän kuvaaminen. Jo aikaisemmat retkikunnat ovat todenneet, että planeetalla on useita ihmisen kaltaisia lajeja. Älykkyydestään huolimatta Formalhautin lajit eivät ole olleet kiinnostuneita tekniikasta. Rocannonin parhaiten tuntemat liuarit tuovat mieleen Maan keskiajan miekkoineen, sankareineen ja jyrkkine kastijakoineen. Pienet fiiat ovat kuin keijuja tai menninkäisiä, joilla on telepaattisia kykyjä. Rocannonin matkan loppupuolella tulee vastaan lepakot mieleen tuova taantunut ja vaaralliseksi osoittautunut laji. ”[- -] pitkiä, enkelimäisiä hahmoja, joiden jalossa päässä aivot olivat rappeutuneet tai erikoistuneet hyönteisen tasolle [- -]”.

Rocannonin maailman idea kiteytyy minusta seuraavaan lainaukseen. Tämä ajatus kannattaisi muistaa nyky-Maassakin.
”[- -] Rocannon oli älyllisten elämänmuotojen tutkija, jonka tehtävä oli oppia, ei opettaa, ja hän oli elänyt melko monessa takapajuisessa maailmassa, joten hän epäili, ettei ollut viisasta panna kaikkea aseiden ja koneiden käytön varaan. Kentaurin, Maan ja Valaan aggressiivisten, työkaluja valmistavien ihmislajien hallitsema Liitto oli kohdellut väheksyvästi tiettyjä älykkyyden muotoja, tiettyjä taitoja, vahvuuksia ja mahdollisuuksia; se oli arvioinut niitä liian kapein mittarein.”

Ursula K. Le Guin: Rocannonin maailma
Suomentanut Jyrki Iivonen
Avain 2010, 180 s.
Englanninkielinen alkuteos Rocannon’s World 1966

***********
Rocannonin maailma kuuluu Helmet-haasteessa ilmiselvästi kohtaan 7. Kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan.

4 kommenttia:

  1. Tätä en ole lukenut, mutta kannattaako lukea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatttaa, ilman muuta. Olen lukenut hainilaissarjasta kauan sitten romaanin The Word for World is Forest, josta pidin vielä enemmän, mutta kyllä tämäkin on hyvä.

      Poista
    2. OLen lukenut Pimneyden vasemman käden, ja kesällä Osattomien planeetan (bloggaus ilmestyy myöhemmin), ja nyt luen Le Guinin Tehanua.

      Poista
    3. Le Guinilla on laaja tuotanto. Olen lukenut myös Maameren tarinat, ne kolme ensimmäistä osaa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.