lauantai 1. syyskuuta 2018

Kuukauden nobelisti Paul Heyse: Naiskohtaloita

Naiskohtaloita sisältää kaksi pitkää novellia. Beatrice on vuodelta 1867 ja Annina vuodelta 1860. Saksalainen Paul Heyse sai Nobelin varsin iäkkäänä vuonna 1910.

Novelleilla on paljon yhteistä. Beatrice ja Annina ovat nuoria kauniita italialaisia. Kumpaankin rakastuu saksalainen nuorukainen. Rakkaus syntyy ensisilmäyksellä. Beatrice: ” Tuntuiko sinustakin jo ensi päivänä, ikään kuin salama olisi iskenyt viereesi ja maa tärissyt ja puut ja pensaat syttyneet tuleen?” Rakkauden tiellä on esteenä suvun suosima tyttöjen mielestä vastenmielinen sulhasehdokas – ja uskonto. Annina: ”Te ette ole kristitty, te olette luterilainen, sellaiselle he eivät koskaan anna lastaan.”

Beatricella on kaunis äitipuoli, joka on paljon tytön isää nuorempi. Ajattelin ensin, että tulee versio saduista, joissa on samanlainen asetelma, mutta loppujen lopuksi siihen suuntaan ei edetty, vihjaistiin vain.

Kummankin novellin kehyskertomuksessa perustellaan tarinaa. Beatrice puolustaa yksilön oikeutta ratkaista ristiriitatilanne sovinnaisuussääntöjen vastaisesti. Tosin kertoja varaa tuon mahdollisuuden vain sankarillisille poikkeusyksilöille. Anninassa on oudompi ajatus, jonka mukaan nuoren kauniin ihmisen kuolema on vapautus tuskasta, jonka elämä toisi tullessaan.

Beatrice ja Annina ovat kauniita, romanttisia ja traagisia novelleja.

Heyseltä on suomennettu romaaneja, novelleja ja näytelmiä 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle. Hän lienee nykyisin jokseenkin unohdettu kirjailija. Blogeista löysin vain kaksi kirjoitusta, jotka sattuvat molemmat olemaan näistä samoista novelleista. Kirja-aitasta löytyy postaus Naiskohtaloista ja Jokken runonurkasta Anninasta.

Paul Heyse: Naiskohtaloita
Suomentanut Helmi Setälä
Otava 1911, 119 s.
Saksankieliset alkuteokset Beatrice 1867 ja Annina 1860

6 kommenttia:

  1. Mukavaa, että bloggasit tästä. Minua Annina ei sytyttänyt, ja minustakin tarinan tausta-ajatus on outo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Beatrice on parempi kuin Annina. Se on myöhemmin kirjoitettu ja esimerkiksi nimihenkilö on taustoitettu perusteellisemmin. Annina sen sijaan jää pelkäksi hahmoksi.

      Poista
  2. Oletpa löytänyt kirjan muinaisuudesta, joka herätti minunkin mielenkiintoni. Täytyypä tutkailla, jos sen jostain käsiinsä ssaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä lainasin tämän Helsingissä, Pasilan kirjavarastosta löytyi.

      Poista
  3. Paul Heyse - ihan outo nimi, vaikka olen mielestäni lukenut nobelistien listaa kerran jos toisenkin. Jossain vaiheessa etsin varmaan käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varhaisimmissa nobelisteissa on näitä tuntemattomiksi jääneitä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.