sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Helen Keller: Elämäni tarina

Elämäni tarina on hiukan hämäävä nimi tälle kirjalle, koska kirja on ilmestynyt vuonna 1903, jolloin Helen Keller oli vasta 23-vuotias. Lukemani painoksen kannessa oleva kuva iäkkäästä Helen Kelleristä ohjaa myös ajatukset pitempään elämäkertaan. Elämäni tarinassa Helen Keller kertoo, miten voitti kuurosokeuden asettamat esteet. Kirjaa kirjoittaessaan hän oli opiskelemassa Radcliffe Collegessa, josta hän valmistui myöhemmin kandidaatiksi samassa ajassa opiskelutovereidensa kanssa.

Tärkein hetki Helen Kellerin elämässä oli se, jolloin hän ymmärsi mitä hänen opettajansa Anne Sullivanin hänen käteensä kirjoittamat merkit tarkoittivat.
”Astelimme käytävää pitkin kaivolle sen puitteita kattavan kuusaman tuoksun houkuttelemina. Joku pumppusi parhaillaan vettä, ja opettaja asetti käteni pumpun alle. Kun kylmää vettä ryöpsähti kädelleni, opettaja tavasi toiseen käteeni sanan vesi, ensi hitaasti ja sitten nopeasti. Olin aivan hiljaa ja keskitin koko huomiokykyni neiti Sullivanin sormien liikkeisiin. Äkkiä tulin hämärästi tietoiseksi jostakin unohtuneesta – vavahdin saadessani takaisin kyvyn ajatella, ja kielen salaisuus selvisi minulle jollakin hämärällä tavalla. Tiesin että v-e-s-i merkitsi sitä ihanan kylmää jotakin, mitä virtasi kädelleni. Elävä sana herätti sielunikin eloon, antoi sille valoa, toivoa ja iloa, vapautti sen.”
Tuon 7-vuotiaana saadun oivalluksen jälkeen Helen Keller opetteli, opetteli ja opetteli. Esineiden nimistä hän jatkoi käsitteisiin, kuten rakkaus, jonka ymmärtämisen vaikeutta hän kuvaa parilla sivulla. Lukutaito oli tietysti yksi tärkeimpiä opeteltavia asioita. Pian Helen jo opiskelikin neiti Sullivanin johdolla samoja aiheita kuin kuulevat ja näkevät lapset koulussa.

Elämäni tarinasta saa Helen Kelleristä kuvan sisukkaana ja periksiantamattomana. Hänhän opetteli myös puhumaan. Hänen oppimisen ja ymmärtämisen halunsa oli valtava. Radcliffe Collegeen hän oli aluksi pettynyt. ”Näyttää siltä että yliopistoon mennään opiskelemaan eikä ajattelemaan.”

Opettaja Anne Sullivanin taitavuutta ja myötäelämisen kykyä Helen Keller korostaa kirjassa monta kertaa. He eivät olleet vain opettaja ja oppilas, vaan heistä tuli läheiset ystävät.

Olen joskus kauan sitten nähnyt vaikuttavan elokuvan Ihmeidentekijä, jossa Anne Bancroft näyttelee Anne Sullivania. Hän sai suorituksestaan Oscarin.

Helen Keller: Elämäni tarina
Suomentanut Martti Montonen
WSOY 1964, 4. painos, 171 s.
Englanninkielinen alkuteos The Story of My Life 1903

 ***********
Elämäni tarina kuuluu Helmet-haasteessa kohtaan 48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä.

6 kommenttia:

 1. Helen Kellerin tarina on kyllä ihmeellinen. Itse en ole kirjaa lukenut, muuten vain kuullut hänestä jotain. Hämäävää kyllä, että kanteen on laitettu kuva hänestä vanhana - ja hämäävä nimikin on kirjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helen Kellerin tarina oli niin poikkeuksellinen, että hänestä tuli aikanaan kuuluisuus.

   Poista
 2. Kaunis ja ihmeellinen tarina sitkeydestä ja peräänantamattomuudesta, jonka kauan sitten tapahtuneen lukukokemuksen postauksesi nosti pintaan, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ollut lukenut Elämäni tarinaa aiemmin. Kannatti lukea.

   Poista
 3. Olen katsonut elokuvan, mutta en muista lukeneeni kirjaa. Kiitos bloggauksesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuva oli minusta hyvä. Kirja on tietysti arvokas kertoessaan Helen Kellerin omaa tarinaa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.