torstai 26. syyskuuta 2019

Risto Isomäki: Kurganin varjot

Ennen tämän kirjan lukemista en ollut kuullutkaan kurganeista. Kurgan on ”Euraasian arovyöhykkeen esihistoriallinen hautakumpu”. Jotkut kurganit ovat vanhempia kuin Egyptin pyramidit.

Kurganin varjojen sankari on meribiologi Irina. Hänen miehensä Alex on arkeologi, joka tutkii kurganeja Odessan lähellä. Alexin kautta kurganit on saatu juoneen mukaan. Ne eivät kuitenkaan ole pääosassa, vaikka esiintyvät kirjan nimessä. Toinen Kurganin varjoissa käsitelty sivujuonne on kielen syntyalueen maaston vaikutus kielen rakenteeseen. Se oli mielenkiintoista. Miksi laajoilla aroilla kehittyneissä kielissä on prepositioita ja metsäisillä kukkulaisilla alueilla syntyneissä sijapäätteitä?

Varsinainen aihe on yksi ilmastonmuutoksen mahdollinen seuraus, sekin minulle ennestään täysin tuntematon. Tietyissä olosuhteissa meristä voisi päästä ilmaan suunnattomasti rikkivetyä, joka – tuulen suunnasta riippuen – tappaisi jopa miljoonia ihmisiä.

Kurganin varjoissa eletään lähitulevaisuudessa, noin kahdenkymmenen vuoden päässä nykyajasta. Rikkivetykatastrofi uhkaa Mustanmeren ympäristöä. Sen syntymiseen vaikuttaa esimerkiksi Tarifan pato, joka on rakennettu Espanjan ja Marokon väliin suojaamaan Välimerta Atlantin vedenpinnan nousulta. Meribiologi Irina ymmärtää, mitä on tapahtumassa, mutta aivan viime tipassa. Hän joutuu hengenvaaraan ollessaan merellä ja kirjan lopussa seurataan hänen pelastautumisyritystään, kun hän pyrkii Alexin ja kurganeiden luo. Pakenemisvaiheessa on jännitystä ja draamaa, jossa jotkut ihmissuhdesotkut tuntuvat aika päälleliimatuilta. Vakava asia itsessään ei olisi kaivannut turhia lisäyksiä.

Kurganin varjot on joka tapauksessa ilmastonmuutoksen seurauksia uudesta näkökulmasta katsova kirja ja sellaisena ajatuksia herättävä.

Risto Isomäki: Kurganin varjot
Tammi 2014, 347 s.

*********** 
Helmet-haasteessa Kurganin varjot sijoittuu kohtaan 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. On, todella kiinnostava. Taas tuli tietoon yksi mahdollinen ilmastonmuutoksen seuraus.

      Poista
  2. Risto Isomäki on merkittävä kirjailija jo sikälikin, että hänen tuotantonsa käsittelee mahdollisia maapalloomme kohdistuvia ekologisia uhkia, niiden ennakoimista ja hidastamis- tai estämismahdollisuuksia. Hän tekee sen kiihkottomasti, ilman kauhukuvien maalailua ja vankalla pohjatyöllä. Pisteet siitä. Kuten totesit: henkilökuvaus tässä ontui, mutta se on mielestäni toissijaista.

    Mainioita teoksia ovat myös: "Uuden meren kansa" ja etenkin "Miten Suomi pysäyttää ilmastomuutoksen", teos, jonka soisi jokaisen suomalaisen lukevan:)

    Tulevaisuustutkimus tuloksinensa tuntuu jotenkin yhteiskunnassamme olevan yhdessä sovittu tabu, vaiettua tietoisuutta... Varautuminen ja visionti puolestaan olisivat vahvuutta ja viisautta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Isomäeltä aikaisemmin vain kirjan Con rit, joka oli myös ekologinen trilleri. Pidin Kurganin varjoista enemmän. Se on jotenkin tasapainoisempi. Isomäkeä aion kyllä lukea lisää.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.