keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Doris Lessing: Erittäin kissamaista

Doris Lessing on kirjoittanut ihastuttavan kirjan kaikille kissaihmisille. Minä en kuulu heihin. Jos ottaisin lemmikkieläimen, niin valitsisin koiran, mutta enpä ota sitäkään. Siitä huolimatta Erittäin kissamaista oli minusta pehmoisen keimailevan sulokasta luettavaa, kissamaisia adjektiiveja käyttääkseni.
”Siinä se istui höyhenenkeveänä, lumoavana, tarkkailemassa, kuuntelemassa, tuntemassa, nuuskimassa, hengittämässä, koko olemus – jokainen karva, viiksenkärjet, korvannipukat värähdellen. Jos kala on veden liikkeiden ruumiillistuma, niin kissa on avaran, keveän ilman luomus.”
Lessingin perheellä oli kissoja heidän asuessaan Etelä-Afrikassa. Niistä ajoista jotkut muistelut ovat aika rankkoja, kun kissalauma kasvoi liian suureksi tai alkoi villiintyä. Lontoossa Lessing piti kissoja, yhtä tai kahta kerrallaan, jos asumismuoto oli siihen sopiva. Hän kirjoittaa eniten kahdesta naaraasta, harmaasta ja mustasta kissasta, joiden yhteiselo oli jatkuvaa toisen tarkkailua ja emännän suosikin paikasta taistelua. Hyvin kissamaista siis.
Jotkut kommentit sopivat myös ihmisiin.
”Jos luonto tuhlaa johonkin olentoon rajattomasti älyä ja kauneutta, tulisi tuon olennon vastapainoksi lahjoittaa näitä ominaisuuksia ympäristölleen ylenpalttisesti ja säästelemättä.”
Erittäin kissamaista on nobelistin rakkaudentunnustus kissoille, kevyttä hyvää oloa tuovaa luettavaa.

Doris Lessing: Erittäin kissamaista
Suomentanut Sinikka Buckley
Kirjayhtymä 1988, 161 s.
Englanninkielinen alkuteos Particularly Cats 1967

***********
Helmet-haaste: kohta 39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja.

4 kommenttia:

  1. Symppikseltä kuulostaa tämä kirja. Voin lukea kissoistakin, mutta meillä on koira. Hän on sitä mieltä, että hän johtaa meidän laumaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin koirat ovat tutumpia kuin kissat, ja useinhan ne pyrkivät lauman johtajiksi.

      Poista
  2. Onpa hauskaa... lainasin nimittäin viimeksi kirjastossa käydessäni Doris Lessingin teoksen "Kissoista", englanniksi "On Cats". Piti ihan tutkistella, onko kyseessä sama teos kuin lukemasi, mutta tulin siihen tulokseen, että tuo "Erittäin kissamaista" on yksi "Kissoista"-teoksen kolmesta novellista. Tulossa blogiin, kunhan olen kirjan lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No japa sattui! Wikipedian mukaan Erittäin kissamaista tosiaan sisältyy teokseen Kissoista. Luenpa sitten, mitä kirjoitat.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.