torstai 23. tammikuuta 2020

Kishwar Desai: Postimyyntilapset

Postimyyntilapsien aiheena on intialainen kohdunvuokrausbisnes. Siihen kutoutuu myös epäeettisiä kantasoluhoitoja ja korruptiota.

Päähenkilö on taloudellisesti riippumaton sosiaalityöntekijä Simran Singh. Hänen ystäväpariskunnallaan Anitalla ja Subhashilla on korkean tason hedelmöityshoitoklinikka, joka järjestää myös kohdunvuokrausta. Sitä Simran ei hyväksy, mutta auttaa siitä huolimatta tarvittaessa ystäviään. Hän suosisi adoptointia ja suosittelee sitä myös asiakkaille. Tapahtumien lähtökohta on klinikalla syntynyt vauva, jolla on kaikista varotoimista huolimatta HI-virus. Sen alkuperän selvittämiseksi Simran joutuu matkustamaan Lontooseen.

Muita seurattavia henkilöitä ovat klinikan hämäräperäinen kolmas omistaja, yksi kohdunvuokraaja ja hänen miehensä, kaksi englantilaista pariskuntaa, jotka ovat klinikan asiakkaita, sekä Mumbain kansainvälisellä lentokentällä työskentelevä tullivirkailija. Hänen kauttaan päästään tarkastelemaan tullissa vallitsevaa korruptiokulttuuria.

Postimyyntilapsien aiheet ovat tärkeitä ja vakavia. Kirja on kuitenkin tyylilajiltaan viihteellinen. Simranin osuudet äiti- ja miessuhteineen lähentelevät välillä chick litiä.
”Oli omituista, että minä, joka olin kovettunut ja vapaamielinen, suhtauduin niin konservatiivisesti, kun taas äitini oli kuin parempikin maailmannainen. Mikä minua oikein vaivasi? Olin suhtautunut kaikkeen viime aikoina kovin romantisoivasti. Kuin olisin pehmennyt päästäni. Saiko kaikki tämä puhe äideistä ja vauvoista minun teräskuorisen sieluni alttiiksi ruosteelle? 
Ja se johti uusiin kysymyksiin. Liittyikö pehmenemiseni mitenkään Edwardiin? Olinko rakastunut? Ei taas!”
Lasta epätoivoisesti haluava englantilaispariskunta on vakavampi, ja kirjan koskettavin kohtaus on kaltoin kohdellun sijaissynnyttäjän synnytys, joka rauhoittaa jopa hänen aseen kanssa klinikalla riehuvan miehensä.

Hienoinen pettymys tämä kirja oli. Varsinainen asia tuntui hämärtyvän kevyen kosketuksen verhon alla.

Postimyyntilapset on luettu myös blogeissa Mari A:n kirjablogi ja Usva.

Kishwar Desai: Postimyyntilapset
Suomentanut Ida Takala
Like 2013, 399 s.
Englanninkielinen alkuteos Origins of Love 2012

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta, en ole huomannutkaan tällaisen kirjan ilmestymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin kirjan sattumalta, kun kiertelin kirjastossa. Aihe kiinnosti minua.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.