keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta

Camilla Grebe on yksi suosituimpia uusia ruotsalaisia dekkaristeja. Löysin kirjastosta hänen läpimurtoteoksensa Kun jää pettää alta. Kirjan suomenkielinen nimi on kummallinen, vaikka sillekin on perustelunsa. Alkuperäinen nimi Älskaren från huvudkontoret kuvaa kirjaa paljon paremmin.

Dekkarissa lähtökohta on yleensä murha ja niin tässäkin. Varsin brutaali murha lisäksi. Näkökulmahenkilöitä on kolme. Peter on poliisi, joka tutkii rikosta. Hän on eronnut ja äärimmäisen sitoutumiskammoinen. Hän kuvaa itseään ”sisältä yhtä ontoksi kuin tyhjä maitotölkki”. Hanne on käyttäytymistieteilijä, joka on erikoistunut väkivaltarikosten psykologisiin selitysmalleihin. Hän auttaa poliiseja ja osoittautuu ratkaisevaksi avuksi. Hannella on diagnostisoitu alkuvaiheessa oleva dementia. Emma on vaatekaupan myyjä. Hänellä on ”rakastaja pääkonttorista”, firman johtaja, joka on julkisuudessa esiintyvä maineeltaan ristiriitainen henkilö.

Takaumia on paljon. Emman osuudet alkavat ajalta kaksi kuukautta ennen murhaa, ja niissä palataan usein hänen ankeaan lapsuuteensa. Myös Hannen ja Peterin mennyttä ja nykyistä elämää kuvataan niin, että välillä murhan tutkiminen ei tunnu etenevän.

Juonen varsinainen koukku selviää lukijalle hyvissä ajoin. Kun jää pettää alta keskittyy ihmisten käyttäytymiseen, ajatuksiin ja muistoihin sekä niiden vaikutuksiin, eikä niinkään jännitykseen.

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta
Suomentanut Sari Kumpulainen
Gummerus 2017, 507 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Älskaren från huvudkontoret 2015

6 kommenttia:

 1. Pidän tästä dekkarisarjasta tosi paljon. Olen siis ehtinyt lukea jo myös Lemmikin ja Horroksen ja voin sanoa, että dekkarit paranevat kirja kirjalta.
  Henkilöhahmot ovat hyviä ja samaistuttavia, arkisia ihmisiä. Juoni kulkee henkilöiden omien tarinoiden lomassa sujuvasti. Hannesta pidän eniten.
  Taidan tykätä enemmän tuosta suomalaisesta nimestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että jatko vain paranee. Ei tämäkään huono ollut, mutta kehujen perusteella odotin enemmän.

   Poista
 2. Piditkö? Kun en sisällöstä tiedä, minusta Älskaren från huvudkontoret eli Pääkonttorin rakastaja kuulostaa paljon kiinnostavammalta kuin tuo tavanomaisen jäykistelevä Kun jää...

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidän kovasti tästä Greben tuotannosta. Luin vasta tuon ensimmäisen kirjan uudestaan ja hyvin kesti toisenkin lukukerran, kun tiesi siitä koukusta. Suosittelen kovasti niitä seuraaviakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Minä en yleensä lue dekkareita toista kertaa, korkeintaan jonkun niin kauan sitten luetun, etten enää muista juonta.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.