tiistai 4. helmikuuta 2020

Kuukauden nobelisti Gerhart Hauptmann: Soanan kerettiläinen

Soanan kerettiläinen on pienoisromaani, joka ylistää luontoa ja luonnonmukaisuutta. Sen tarinan voi tiivistää lyhyesti. Nuori pappi Francesco on saanut hoidettavakseen syrjäisen seurakunnan Alppien rinteillä. Keväinen avautuva luonto saa Francescon valtaansa, ja kun hän joutuu sopivasti tekemisiin suloisen luonnonlapsen Agatan kanssa, hän antaa periksi ja lankeaa.

Soanan kerettiläinen huipentuu tähän:
”Francesco, pappi, ei ollut milloinkaan tuntenut sellaista Jumalan läheisyyttä, sellaista turvallisuutta hänessä, sellaista oman persoonallisuuden unohdusta, ja vuoristopuron solistessa tuntuivat siihen vähitellen yhtyvän vuorten sointuva jyminä, kallionhuippujen urkumusiikki, tähtien myriadien kultaisten harppujen helinä. Enkelikuorot riemuitsivat kautta äärettömyyden, kuin myrsky kohahtivat ylhäältä urut, ja kellot, kellot, kellojen, hääkellojen, pienten ja isojen, kumeiden ja heleiden, raskaitten ja keveitten, soitto levitti tainnuttavan autuasta juhlallisuutta maailmankaikkeuteen. – Ja niin he toisiinsa kietoutuneina vaipuivat lehvävuoteelle.”
Kehyskertomuksessa lukijan annetaan epäsuorasti ymmärtää, että Francesco ja Agata jatkavat elämäänsä vuorilla lammaspaimenina.

Olen aikaisemmin lukenut Hauptmannilta romaanin Phantom, jota ei ole suomennettu. Siinä on nuori mies (tosin ei pappi), joka hullaantuu tyttöön, melkeinpä lapseen. Hän ei pääse tytön lähelle ja päätyy rikoksen tielle ja vankilaan.

Hauptmann oli aikanaan tunnetumpi näytelmistään kuin romaaneistaan. Soanan kerettiläisestä on kirjoitettu mm. blogeissa Jokken kirjanurkka ja Hyönteisdokumentti.

Gerhart Hauptmann: Soanan kerettiläinen
Suomentanut Alpo Kupiainen
Karisto 1960, 2. painos, 130 s.
Saksankielinen alkuteos Der Ketzer von Soana 1918

*********** 
Soanan kerettiläinen on ilmestynyt Kariston vanhassa Helmisarjassa, jossa julkaistiin pienoisromaaneja ja novelleja. Kirja sopii Helmet-haasteen kohtaan 43. Kustantajan kirjasarjassa julkaistu kirja.

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hauptmann kuuluu niihin nobelisteihin, joita ei enää paljonkaan lueta.

      Poista
  2. Luin tämän ja olihan tässä hetkensä. Lopusta en pitänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauptmann ei tämän perusteella noussut minunkaan nobelistisuosikkeihini.

      Poista
  3. Jep, muistan etten kauheasti pitänyt ja kun kävin uudestaan lukemassa bloggaukseni, en kauheasti pitänyt :)
    Jotain niitä Hauptmannin näytelmiä voisi yhä kokeilla joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä noita näytelmiäkään taideta enää paljon esittää.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.