sunnuntai 23. elokuuta 2020

Hank Green: Ihan mieletön juttu

Ihan mieletön juttu on aika paljon normaalin lukualueeni ulkopuolella. Se on luokiteltu nuorten scifi-kirjaksi. Kirjan aiheena on sosiaalinen media ja sen vaikutus yhtäkkiä kuuluisaksi tulleeseen ihmiseen. Scifi-osuus on vain lisä, joka kasvattaa jutun suuruutta.

Työhönsä leipääntynyt graafikko April May huomaa yöllä Manhattanilla erikoisen kolmemetrisen robotin, jota hän luulee jonkun taideprojektin veistokseksi. Hän kutsuu paikalle ystävänsä Andyn, jolla on YouTubessa podcast. Yhdessä he tekevät videon, jossa April kutsuu veistosta Carliksi. Seuraavana päivänä videolla on jo yli miljoona katselukertaa. Käy ilmi, että Carleja on ilmestynyt eri puolille maailmaa kymmenittäin, ja juuri Aprilin ja Andyn videosta on tullut suosittu.

Siitä alkoi pyöritys, jossa Aprilista tuli maailmanlaajuinen somejulkkis. Hän twiittasi ja päivitti Instagram-tiliään jatkuvasti. Hän ja Andy tekivät uusia videoita. Pian April tarvitsi agentin julkisuuden hallintaan. Tiedemiehet ja tietokonenörtit yrittivät selvittää, mitä Carlit olivat, mistä ne tulivat ja halusivatko ne jotakin. Syntyi Aprilia ihailevia ja häntä vihaavia someyhteisöjä. Kuuluisuuden ja varallisuuden kasvaessa välit ystäviin kiristyivät. April oli joutunut mielettömän jutun keskipisteeseen.

”Olen antanut haastatteluja telkkariin, radioon ja lehtiin taukoamatta kahden kuukauden ajan. Ensin kerroin omaa tarinaani, sitten aloin puolustaa Carlia, mutta vähitellen olen päätynyt puolustamaan presidenttiä, perustuslakia ja sananvapautta.”

Loppuhuipennuksen April striimaa livenä Facebookiin.

Kirja on kirjoitettu minämuodossa, Aprilin kertomana. Teksti on välillä jopa lapsellisen tuntuista, vaikka April on 23-vuotias. Kyllähän tämän luki, mutta en ollut kohderyhmää, eikä kirja vedonnut minuun siten kuin esimerkiksi vähän aikaa sitten lukemani Maria Turtschaninoffin Helsingin alla, joka lienee tarkoitettu vieläkin nuoremmille lukijoille.


Hank Green: Ihan mieletön juttu
Suomentanut Kaisa Kattelus
Tammi 2019, 388 s.
Englanninkielinen alkuteos An Absolutely Remarkable Thing 2019

***********

Helmet-haaste: 35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.