sunnuntai 16. elokuuta 2020

Paula Havaste: Maan vihat

Maan vihat jatkaa 1100-luvulla eläneen Kerten tarinaa täsmälleen siitä, mihin kirjassa Tuulen vihat jäätiin. Kerten mies joutuu pakenemaan tekemänsä hirmutyön jälkeen, ja myös Kerten on lähdettävä kotitilalta. Hän edesauttaa miehensä pelastumista lyöttäytymällä yhteen tätä etsivien miesten päällikön Arimon kanssa. Kertestä tulee Arimon nainen, eikä suinkaan vastentahtoisesti. Hän ja Arimo tunsivat voimakasta vetoa toisiinsa.

Arimon kanssa Kertte pääsee kotoaan avarampiin ympyröihin, ensin Turukylään ja sieltä meren yli Tokholmiin. Hypätessään laivasta maihin uudessa maassa Kertte huomaa, ettei ole tervetullut.

Rantakivikko laiturin vieressä oli täynnä niin teräviä kiviä, että tuntui kuin kova maa olisi puraissut syvälle jalkapohjiin. Maan vihat, Kertte säikähti. Hän huiskaisi vasemmalla kädellään ja kuiskasi itsekseen.

Mene syrjään syyttömästä,
vieritse viattomasta,
kulje tuonne kunne käsken,
kovan koivun juurikkohon,
kipuvuoren kainalohon.

Kertte osaa paljon loitsuja ja taikoja, mutta niitä ei katsota hyvällä piispanlinnan kaupungissa, jossa ihmiset pakotetaan uuteen uskontoon. Elämä Arimon eman taloudessa on vaikeaa, eikä Arimokaan lopulta pidä lupaustaan olla hyvä Kertelle. Oman arvonsa tunteva nainen ei alistu, vaan joutuu taas tekemään raskaan ratkaisun.

Pidin Maan vihoista, sen vanhan ajan tapojen ja uskomusten kuvauksesta. Pidin vahvasta ja neuvokkaasta Kertestä, joka ei aina toimi odotusten mukaisesti. Kertestä kertova sarja jatkuu vielä romaaneilla Veden vihat ja Lumen armo.


Paula Havaste: Maan vihat
Gummerus 2015, 452 s.

***********

Kirjassa käytetään saunaa saunomisen lisäksi moneen. Siellä synnytetään, tehdään taikoja, rauhoitutaan, jopa asutaan. Maan vihat sopii erinomaisesti Helmet-haasteen kohtaan 46. Kirjassa on sauna.

4 kommenttia:

 1. Olen löytänyt Paula Havasten kirjat vasta äskettäin. Luin Saarenmaa-trilogian, joka sijoittuu Neuvosto-Viroon 1950-luvulla. Pidin siitä paljon, Havaste on hyvä kirjoittaja ja arvostan hänen historiatuntemustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Havasteelta vain kaksi Kertestä kertovaa kirjaa. Saarenmaa-trilogian voisin hyvin lukea jo pelkästään aiheen vuoksi. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Tämä kuulostaa todella kiinnostavalta! Keskiajasta ei voi koskaan lukea liikaa. Miten vertaisit Kaari Utrion kirjoja tähän sarjaan (jos olet lukenut niitä)? Itse olen selaillut joskus jotain Utrion romaania, ja se vaikutti ehkä hiukan liian rankalta minun makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Utriota aika paljon. Utrio on pisteliäämpi ja ironisempi. Hänellä on myös huumoria, tosin hieman kirjasta riippuen.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.