keskiviikko 12. elokuuta 2020

Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

 

Luin vuosi sitten Maria Turtschaninoffin Maresin ja pidin siitä. Nyt etsin kirjaa Helmet-haasteen kohtaan "Kirja on julkaistu myös selkokielellä" ja huomasin, että nuorten fantasiakirja Helsingin alla sopii siihen.

Alva on peruskoulun yläluokkalainen tyttö, joka asuu adoptiovanhempien kanssa. Hänelle selviää, että hän on Helsingin alla olevan Alistadin prinsessa, kun peikkopoika Nide tulee houkuttelemaan hänet takaisin kotiin. Alvaan ihastunut Joel seuraa tyttöä ja päätyy hänkin Alistadiin. Siellä alkaa seikkailu, jossa Alvan päättäväisyys, rohkeus ja eräs synnynnäinen erikoiskyky sekä Joelin kiintymys ja parkourtaidot ovat ratkaisevan tärkeitä.

Turtschaninoff on käyttänyt oivaltavasti satujen peruselementtejä noitia, peikkoja, linnoja, synkeitä salaisuuksia. Alva on sadun sankaritar, joten hänen vanhempansa ovat kuningas ja kuningatar. Satuun tuo nykyaikaa luonnonsuojelu. Nide kertoo Alvalle, miksi hänen sukunsa oli päätynyt Pohjois-Pohjanmaan metsistä Alistadiin:

Mutta sitten alueelle muutti ihminen, joka hakkasi metsät, räjäytti ja hävitti. Meille ei enää ollut tilaa, ei rauhaa.

Myyttien ja tarujen perusainesta on myös hyvän ja pahan välinen taistelu. Alva ja Joel kokevat sen hyvin konkreettisesti, sisällään. Ja ensirakkaus on aina yhtä ihana ja kipeä tapahtuu se sitten ihmisten maailmassa tai sadussa.

Helsingin alla oli kaikkine sadunomaisuuksineen viihdyttävää luettavaa myös tällaiselle kohderyhmän ulkopuoliselle lukijalle.


Maria Turtschaninoff: Helsingin alla
Suomentanut Marja Kyrö
Tammi 2012, 493 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Underfors 2010


***********
Helmet-haaste: 23. Kirja on julkaistu myös selkokielellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.