maanantai 3. elokuuta 2020

Kuukauden nobelisti Peter Handke: Versuch über die Jukebox

Ostin tämän kirjan jo 2000-luvun alussa, kun kävin ensimmäisen kerran Wienissä. Vasta Handken viimesyksyinen Nobel sai minut yrittämään sen lukemista. Kirja on suomennettu nimellä Jukeboksista.

Minäkertoja on kirjailija, joka hakeutuu espanjalaiseen pikkukaupunkiin nimeltä Soria, koska uskoo sen olevan Espanjan hiljaisin ja vaiteliain paikkakunta. Hän valitsee huonetta tarkasti. Pitäisikö hotellin olla ylhäällä kukkulalla vai kaupungin keskustassa? Kukkulalla voisi etääntyä maailmasta liikaa, kun taas kaupungissa voisi tuntea itsensä liian rajoittuneeksi. Pitäisikö huoneen olla sisäpihalle vai jollekin aukiolle? Sisäpiha tuntui masentavalta ja aukio häiritsevältä. Monen muun vastaavan vaatimuksen jälkeen kirjailija myöntää itselleen, että kirjoittamisen kannalta tärkeämpää on löytää oikea rytmi. Sen löydyttyä työ lähtee käyntiin.

Versuch über die Jukebox onkin enemmän kirja kirjoittamisesta kuin jukebokseista. Kirjailija miettii myös, onko hänen kirjoittamisellaan mitään merkitystä tällaisena aikana. Aika on historiallinen: Berliinin muuri murtui. Kiinnostaisiko ketään kirja sellaisesta aiheesta kuin jukeboksi?

On kirjassa tarinaa jukebokseistakin, niiden historiasta ja siitä, millaisista paikoista niitä kannattaa etsiä, kun niiden loiston aika on ohi. Kirjailija on kokenut eräitä suurimpia musiikkielämyksiään jukeboksin äärellä. Ensimmäisen Beatlesien kappaleen kuuleminen on kuvattu samanlaisena järisyttävänä kokemuksena kuin Mikael Niemen romaanissa Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Jukeboksin suurin merkitys kirjailijalle ovat olleet kuvat, joita syntyy, kun hän kuuntelee tiettyjä itse valitsemiaan kappaleita kirjoitusprosessin ollessa käynnissä.

Suhtauduin Handkeen etukäteen hieman epäillen. Versuch über die Jukebox oli siihen nähden positiivinen lukukokemus. Tietenkään en voi tietää, kuinka edustava otos Handken tuotannosta tämä pienoisromaani on.

Nannan kirjakimarassa on yhden lukumaratonin yhteydessä lyhyet arviot romaaneista Jukeboksista, Riisuttu epäonni ja Vasenkätinen nainen. Muita blogikirjoituksia:
Vasenkätinen nainen, Ullan luetut kirjat
Riisuttu epäonni, Kirjailijan päiväkirja
Moravalainen Yö, Annelin kirjoissa
Suuri putous, Maailmankirjat
Intohimoisesta sienestäjästä, Lukutuikku

Peter Handke: Versuch über die Jukebox
Suhrkamp Taschenbuch 1993, 139 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 1990

3 kommenttia:

  1. tykännyt siitä mitä lukenut, en ole yrittänyt koulusaksalla,
    hieno ja surullinen hänen äidistä: Riisuttu epäonni (Wunschloses Unglück)

    VastaaPoista
  2. tämäkin hieno, Poissa: Satu (Die Abwesenheit):
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/03/franvaron-en-saga-av-peter-handke.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Hyvä tietää, että olet pitänyt.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.