keskiviikko 5. elokuuta 2020

A Private Eye in Santa Teresa och en privatdetektiv i Stockholm

Sue Grafton: W is for Wasted

Sue Graftonin aakkosdekkareiden suomentaminen lopetettiin kirjaimeen T (T niin kuin tappaja 2008). Aivan valmiiksi Grafton ei ehtinyt saada sarjaansa, sillä viimeiseksi jäi Y is for Yesterday 2017.

Graftonin kirjoja lukiessaan tietää mitä saa: mukavasti kudotun rikostarinan ilman raakaa väkivaltaa sekä runsaasti Kinsey Millhonen yksityiselämää. Kinsey on yksityisetsivä, jonka 90-vuotias vuokraisäntä ja tämän sukulaiset korvaavat hänelle perheen. Kinseyllä on satunnaisia miesystäviä, mutta hän on liian itsenäinen jatkuvaan yhdessäoloon. Liiallinen yksityiskohtien kuvailu pidentää kirjoja turhaan. Ihan jokaista hampurilaisen syömistä tai auton pysäköintipaikan etsimistä ei tarvitsisi kertoa.

W is for Wasted alkaa kahdesta kuolleesta miehestä. Toinen oli harmaalla alueella liikkunut yksityisetsivä, jonka Kinsey tunsi, ja toinen oli hänelle täysin tuntematon asunnoton alkoholisti, jonka taskusta löytyi Kinseyn nimi paperilapulle kirjoitettuna. Kuolemat – toinen murha, toinen ilmeisesti luonnollinen – liittyvät tietysti toisiinsa.

Yhteiskunnallisena ongelmana kirjassa sivutaan asunnottomien asemaa ja kohtelua. Toinen tärkeä seikka juonen kannalta on lääketieteellisessä tutkimuksessa esiintyvä kilpailu ja väärinkäytökset, johon se voi johtaa.


Arne Dahl: Friheten


Friheten on neljäs kirja Dahlin Sam Berger ja Molly Blom -sarjassa. En ole lukenut aikaisempia osia. Sam Berger ja Molly Blom ovat entisiä poliiseja. Ilmeisesti he saivat potkut sarjan edellisessä kirjassa. Nyt Berger on perustanut yksityisetsivätoimiston Båthuset Security AB, joka saa toimeksiannoiksi lähinnä tylsiä vakuutuspetosjuttuja. Molly Blom on kadonnut Bergerin tavoittamattomiin odottaessaan Bergerin lasta. Blom palaa kirjan aikana, lapsi mukanaan.

Berger menee edellisen kirjan tapahtumien vuoksi terapiaan. Sitä kautta hän saa terapeutiltaan yksityisen tehtävän. Terapeutille tärkeä, lähes ystäväksi muodostunut asiakas Nadja on kidnapattu. Hänet uhataan tappaa, ellei lunnasrahoja toimiteta kolmen päivän kuluessa.

Jutussa on mukana venäläinen mafia. Siltä osin lukija saa enemmän tietoa kuin Berger ja Blom. Mutta mukana on muitakin toimijoita. Sen Berger huomaa ja epäilee jopa parhaita poliisiystäviään. Kun dekkareissa on venäläinen mafia, niin niissä on usein epäinhimillisiä rikollisia ja sairasta väkivaltaa, niin tässäkin. Toinen asia, josta en pidä dekkareissa, on yleiseksi tullut rikoksen liittyminen jollakin tavalla päähenkilöihin. Sekin on tässä mukana.

Kirjan ansiot ovat juonessa, joka on osin yllätyksellinen. Muuten en Frihetenistä innostunut. Enemmän olen pitänyt Dahlin A-ryhmästä kertovista kirjoista.

Sue Grafton: W is for Wasted
Mantle 2013, 487 s.

Arne Dahl: Friheten
Albert Bonniers Förlag 2020, 393 s.

***********
Helmet-haaste
W is for Wasted: 38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu
Friheten: 49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

2 kommenttia:

  1. Tykkään Graftonin kirjoista. Olen lukenut vain alkupään kirjoja.
    Tykkäsin myös tästä Dahlin dekkarista. Mitään muuta en ole häneltä lukenut, mutta TV-sarjat jo moneen kertaan nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin aikanaan useita Graftonin kirjoja, mutta en toki kaikkia. Niitä on kovin monta.
      Dahlin dekkareihin perustuvia tv-sarjoja en ole katsonut, vaikka ole kuullut niistä paljon kehuja.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.