maanantai 2. marraskuuta 2020

José Eduardo Agualusa: Menneisyyksien myyjä


Félix Ventura, albiino ja löytölapsi, myy ihmisille menneisyyksiä. Angolassa niille on kysyntää.

Hänen palveluksistaan oli kiinnostunut kokonainen yhteiskuntaluokka, nouseva porvaristo. He olivat yrittäjiä, ministereitä, tilanomistajia, timanttikauppiaita ja kenraaleja – ylipäätään ihmisiä, joiden tulevaisuus oli turvattu. Näiltä ihmisiltä puuttuu kuitenkin loistava menneisyys, heiltä puuttuvat kuuluisat esi-isät ja näistä kertovat dokumentit. Lyhyesti sanottuna heiltä puuttuu nimi, josta loistaa jalosukuisuus ja sivistys. Félix myy heille kokonaan uuden menneisyyden.

Félixin toimia seuraa ja niistä kertoo hänen asunnossaan majaileva afrikkalainen tiikerigekko, jolla on menneisyys. Se on ollut edellisessä elämässään ihminen.

Menneisyyksien myyminen johtaa ajattelemaan muistoja ja niiden vaikutusta. Ovatko muistot aitoja? Ovatko muistot omiamme vai muiden meille kertomia? Onko menneisyytemme totta? Tekeekö uusi menneisyys ihmisestä toisenlaisen?

Kun Félix saa uuden asiakkaan, jolle pitää menneisyyden lisäksi luoda uusi nykyisyys nimestä alkaen, joudutaan tapahtumasarjaan, jonka lopussa kysymys kääntyy toisinpäin. Mitä tapahtuu, kun ihminen saa tietää todellisen menneisyytensä?

Menneisyyksien myyjä on pohdiskeleva, paikoin unenomainen teos, jonka katse laajenee myös Angolan lähimenneisyyteen.


José Eduardo Agualusa: Menneisyyksien myyjä
Suomentanut Pirkka Valkama
Kampus Kustannus 2015, 162 s.
Portugalinkielinen alkuteos O vendedor de passados 2004

***********

Maailmanvalloitus: Angola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.