sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Tiina Raevaara: Kaksoiskierre

 

Tiina Raevaaran dekkaria Kaksoiskierre piti odottaa kauan kirjaston varausjonossa. Aihe ja kirjailija kiinnosti. Perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi on kirjoittanut rikoskirjan omalta alaltaan.

Tutkimustyön jättänyt Eerika asuu yhdessä lapsuudenaikaisen ystävänsä Kristiinan ja tyttärensä Tuulikin kanssa. Hänen kesken jääneen väitöskirjansa ohjaaja palaa Yhdysvalloista Suomeen ja haluaa Eerikan tutkimusryhmäänsä. Ohjaajalla on tietoa, jolla kiristämällä hän saa Eerikan suostumaan. Eerikalle selviää hyvin pian, että tutkimuksessa ja tutkimusryhmässä ei ole kaikki kunnossa.

Kaksoiskierre ei ole tyypillinen kukasenteki-dekkari. Jännitys kasvaa pikkuhiljaa, kun Eerika tarkkailee pomoaan ja tutkimusryhmän jäseniä ja kun samalla hänen omasta menneisyydestään paljastetaan lisää tietoa. Ainoa ystävä Kristiinakin käyttäytyy oudosti.

Eerika päähenkilönä ei ole mikään puhtoinen täydellisyys, vaan heikkouksineen epävarma ja inhimillinen.

Nopeasti kehittyvän tieteenalan ja tieteellisen kilpailun sekä tutkimusetiikan yhdistäminen rikosjuoneen onnistuu Kaksoiskierteessä hienosti.

Näkymä soluviljelyhuoneen mikroskoopissa parantaa hetkellisesti mielialaani. Solut kasvavat hyvin, kaikki etenee loistavasti. Ihailen näkyä hetken; solurykelmien läpikuultavaa hohtoa, pientä värinää ympäröivän nesteen liikkuessa. Alkiorakkuloita on kaiken kaikkiaan viisitoista kappaletta, ja ne ovat valmiita injektiota varten, valmiina kasvattamaan sisällään vieraita soluja, kimeerin.

Kirjan lopusta voisi päätellä, että jatkoa on luvassa. Se vahvistetaankin kansiliepeessä.


Tiina Raevaara: Kaksoiskierre
Like 2020, 260 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.