keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Lipponen, Tuominen & Wallenius: Juice puhuu Vol. I ja Vol. II

 

Kaj Lipponen on toimittanut kirjat Juice puhuu. Kootut muistelmat Vol. I ja Vol. II haastattelunauhoista, jotka toimittajat Harri Tuominen ja Waldemar Wallenius tekivät 1990. Ohjelmasarjan 40 osaa lähetettiin Radio 957:ssä Juicen 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Kirjoista on poistettu haastattelijoiden osuus, joten niissä todella vain Juice puhuu. Joissakin kohdissa on selkeyden vuoksi hakasuluissa viitattu toimittajien repliikkeihin.

Ohjelmassa oli ideana, että Juice ja toimittajat kuuntelivat yhdessä kaikki Juicen tekemät levyt, joita Juice sitten kommentoi. Vol. I päättyy 1980 julkaistuun LP-levyyn XV yö ja Vol. II bonusraitana vuoden 1991 levyyn Taivaan kappaleita, jolla on mukana Norjalainen villapaita.

Juicen puheista kuuluu hänen verbaalinen lahjakkuutensa ja laaja lukeneisuutensa. Hän kutsuu itseään monta kertaa huonoksi laulajaksi. Hän korostaa olevansa tekstintekijä, eikä laulaja.

Emmää varmaan kirjottanu oikeestaan mitään sen ohi, mitä koulussa piti kirjottaa, ennen kuin sitten joskus kuuskyt… eli mä olin toisella kymmenellä kuitenkin, ku mä rupesin kyhäämään kaikennäköstä. Kirjotin aineista pakinoita jossain vaiheessa ennen puoltaväliä 60-lukua. Sillon huomasin, et näitähän voi tehdä näinkin, ja sit siit lähtien mä rupesin kirjottaa runoja. Sitten iskelmäsaralle: kirjottelin vanhoista tai tutuista iskelmistä omia versioita, ja tätä kautta se lähti.

Juice analysoi tekstejä joskus tarkasti, esimerkiksi Mikko Alatalon kanssa tekemäänsä kappaletta Semifinale älppäriltä Juice ja Mikko. Säkeen ”Laulut vaihtuvat laulajiin.” kommentti: Kun laulaja alkaa olla tärkeempi ku se mitä se sanoo, ollaan hakoteillä. Kun Juice kertoo tekstien taustoista, puhutaan vakavista asioista kuten julkisuuden ja kuuluisuuden kokemisesta, ja sivutaan kaikenlaista, kuten Juicen suhdetta virkavaltaan ja poliitikkoihin.

Vol. II:ssa käydään läpi myös Juicen muille artisteille sekä elokuviin tekemiä lauluja, ja käännöstekstejä. Juice käänsi suomeksi Frank Zappaa tai vaikka Dolly Partonia Katri-Helenalle. Hän käänsi myös Dylania, mutta ei antanut julkaista suomennoksiaan.

Kun tavallinen matkustaja joutuu odottamaan pitkään junanvaihtoa, syntyy vain harmistumista. Kun taiteilija odottaa Pieksämäen asemalla, syntyy blues.

Se oli syksyä tai kevättä. Aika lähellä kesää kuitenki. Näin [kuvittelin itselleni ohjelmaa, kun aika ei oikein kulunut]. Hyvä ohjelma tuli.

Hyviä kirjoja tuli myös Juicen puheista. Ehdotonta luettavaa kaikille hänen musiikistaan – hänen teksteistään – pitäville.


Lipponen, Tuominen & Wallenius: Juice puhuu Vol. I
Into 2020, 2. painos, 248 s.
Lipponen, Tuominen & Wallenius: Juice puhuu Vol. II
Into 2020, 324 s.


2 kommenttia:

  1. En ole Juicea nähnyt koskaan lavalla, mutta cd:itä on. Kaupallisilla asemilla Juicea ei soiteta, vaikka helmiä on paljon. Syksyn sävel, Musta aurinko, 15. yö, Rakkauden ammattilainen ovat ikihittejä. Mainittu Pieksämäen asemalla blues on liian pitkä radiosoittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en koskaan nähnyt Juicea livenä. Olin juuri sopivan ikäinen, kun hän aloitti uransa, ja jo ensimmäiset hitit kolahtivat. Nuo luettelemasi plus Norjalainen villapaita ovat Juicen parasta tuotantoa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.