sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Viljami Puustinen: Veljekset Gallén

 

Veljekset Gallén on kaksoiselämäkerta Unosta ja Axelista (myöhemmin Akseli Gallen-Kallela). Uno oli kirjailija Puustisen isoäidin isä. Kirjailijalla on ollut käytettävissä perheessä säilynyttä kirjeenvaihtoa.

Veljekset olivat taiteellisesti suuntautuneita.

Maalaaminen oli Axelin kutsumus. Unon intohimo oli musiikki.

Axel oli määrätietoinen. Hän halusi taidemaalariksi. Hän opiskeli ahkerasti Suomessa ja äidin sekä stipendien turvin Pariisissa. Axel pääsi tavoitteeseensa. Vaikka Uno rakasti musiikkia, hän jätti musiikkiopinnot kesken, jopa kaksi kertaa. Muutkin opiskelut jäivät. Hän perusti yrityksen, joka teki konkurssin. Kun hän sai hyvän työpaikan Pietarista, hän sai siitäkin ennen pitkää potkut. Vaikuttaa, että hän ei tiennyt itsekään, mitä halusi.

Axel meni naimisiin lapsesta asti tuntemansa Mary Slöörin kanssa. Avioliitto oli ilmeisesti onnellinen, vaikka masentumaan taipuvaisen taiteilijan kanssa elämä ei varmasti ollut aina helppoa. Unon avioliitto ruotsalaisen Ellen Thörnbergin kanssa ei ollut yhtä onnistunut. Pari oli riitaisa, rahahuolet vaivasivat, eikä Elleniin rakastunut pappi Adolf Neovius ainakaan helpottanut tilannetta.

Axelista tuli Akseli Gallen-Kallela, yksi Suomen taiteen kultakauden merkittävimmistä tekijöistä. Hänen ammatillisen elämänsä pääpiirteet olivat minulle ennestään tuttuja, mutta tarkat kuvaukset Pariisin maailmannäyttelystä ja Juséliuksen mausoleumin freskoista syvensivät tietoja. Kävin Juséliuksen mausoleumissa ensimmäisen kerran viime kesänä. Se on todella upea, vaikka freskot eivät enää olekaan alkuperäiset, koska ne tuhoutuivat varsin pian valmistumisensa jälkeen rakennusvirheen vuoksi. Sen olin unohtanut, että Axel maalasi realistisen teoksensa Poika ja varis jo 19-vuotiaana. Uutta oli, että hän asui elämänsä loppupuolella kolme vuotta Yhdysvalloissa.

Uno muutti New Yorkiin 1900-luvun alussa saatuaan konttorityötä Hornborg & Co:lta, joka edusti Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiötä. Vaimo ja tytär jäivät Suomeen, ja kun avioero oli selvä, Ellen meni naimisiin Neoviuksen kanssa. New Yorkissa Uno pääsi rakkaan viuluharrastuksensa pariin soittajana sekä kysyttynä jousisoitinten korjaajana ja huoltajana. Hän liittyi myös vapaamuurareihin ja nousi omassa loosissaan korkeaan asemaan. Vapaamuurarien toimintaa ja riittejä kuvataan kirjassa turhankin tarkasti.

Kahden veljeksen yhteinen elämäkerta on oivallinen idea, ja tuloksena on hyvä kirja. Lukiessa tulee mietityksi ihmisen elämänkohtaloa laajemminkin. Akseli Gallen-Kallela haudattiin Suomen valtion varoin Hietaniemeen. Veli Uno on haudattu New Yorkin Queensiin St. Michael’sin hautausmaalle.

Unon haudasta on jäljellä numero hautausmaan luettelossa. Ei ristiä, ei kiveä. Vain paikka vihreällä nurmella.

Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja julkaisee postauksen tästä kirjasta samaan aikaan kanssani.


Viljami Puustinen: Veljekset Gallén
Like 2020, 320 s.

***********

Helmet-haaste: 19. Kirja, jonka luet yhdessä jonkun kanssa.


2 kommenttia:

  1. Kiitos yhteisluvusta! Kirja on oivallisesti tiivistetty, vaikka materiaalia on paljon, ja entiset tiedot täydentyvät mielenkiintoisesti. Tämä kirja sopii joululahjavinkiksi, on niin komeakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akselista löytyi jotakin uutta ja Uno oli ennestään täysin tuntematon. Todellakin, sopivalle henkilölle hieno joululahja.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.